Rutgers bestaat 50 jaar!

In 2017 bestaat Rutgers vijftig jaar. Een bijzondere mijlpaal voor ons en voor de wereld van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Rutgers is al 50 jaar onmisbaar voor een gezonde beleving van seksualiteit. We zetten ons in voor seksualiteit vrij van dwang door anderen, en zorgen voor goede seksuele vorming aan jongeren en kinderen. 

Dit doen we in Nederland en in landen waar een groot verschil kunnen maken. Het werk van Rutgers is daarmee een onderdeel van de Nederlandse identiteit, die eigen keuzes rondom seksualiteit en een gezonde bevolkingsopbouw hoog in het vaandel heeft staan.  

Bijeenkomst

Op 2 november 2017 organiseren wij een besloten feestelijke bijeenkomst ter ere van ons jubileum.

Wat is er bereikt in die periode in Nederland en in de wereld? Waar zijn we trots op, wat heeft gewerkt en wat niet? En wat hebben jongeren nodig in een snel veranderende wereld? In Nederland en in het buitenland?

Onder leiding van moderator Sophie Hilbrand (radio- en tv-presentatrice BNNVARA) gaan we in gesprek met professionals, beleidsmakers, politici en natuurlijk vooral met jongeren zelf. 

Programma

09:00 uurOntvangst
09:30 uurWelkom en opening door Sophie Hilbrand
09:35 uurWelkomstwoord door Ton Coenen, directeur Rutgers
09:50 uurGesprek met drie buitenlandse jongeren: Humphrey Nabimanya uit Uganda, Jonah Chinga uit Kenya, Saeda Bani uit Bangladesh
10:20 uurDr. Venkatraman Chandra-Mouli, World Health Organization, over de effectiviteit van programma’s rondom SRGR
10:40 uurPauze
11:05 uurPowertalk van James Smith, Young Works, over de leefwereld van jongeren
11:20 uurDiscussie tussen generaties: Wat hebben jongeren die opgroeien in Nederland nodig? Sprekers met verschillende leeftijden en invalshoeken. Onder andere: seks-vlogger Linda de Munck.
12:00 uurPrijsvraag Sex Education 2030: een blik op de toekomst.
12.45 uur:Afsluiting door Sophie Hilbrand en Ton Coenen
12.50 uur: Feestelijke netwerklunch

Let op: De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden die zich hebben aangemeld. Voor alle andere geïnteresseerden publiceren wij vlak na de bijeenkomst op deze webpagina een uitgebreid verslag. 

Sex Education 2030

Voor het jubileum organiseren wij samen met U-Create de hackaton Sex education 2030. Wij dagen een aantal groepjes studenten uit om na te denken over hoe seksuele vorming er in 2030 uit zal zien. Studenten van de HKU, aspirant-seksuologen en technische studenten slaan de handen ineen en blikken vooruit op de toekomst. Wie bedenkt het meest creatieve, innovatieve en impactvolle concept? De drie beste groepjes studenten presenteren hun concept tijdens de feestelijke bijeenkomst op 2 november. Een jury van experts kiest dan de winnaar. 

Geschiedenis 

In 1967 werd het Nisso opgericht, één van de voorlopers van het huidige Rutgers. Het Nisso fuseerde in de loop der jaren met de Rutgersstichting tot de Rutgers Nisso Groep en deze laatste ging samen met de World Population Foundation op in het Rutgers van nu.

Geschiedenis van seksualiteit

Op de online Seksualitijdlijn zijn de ontwikkelingen van Rutgers en haar voorlopers afgezet tegen het decor van de maatschappelijke ontwikkelingen rond seksualiteit in Nederland.

Naar de Seksualitijdlijn