Organisatie groep mensen

Landenkantoren

In de meeste gevallen begeleidt Rutgers de projecten in ontwikkelingslanden vanuit Utrecht. Maar in Pakistan, Indonesië en Oeganda zijn de programma’s zo uitgebreid dat een lokaal kantoor efficiënter werkt.

Indonesië: vechten tegen taboes

In een land waar het verstrekken van gratis condooms onmiddellijk protest oproept en vier op de tien huwelijken worden gesloten tussen minderjarigen is een landenkantoor van Rutgers geen overbodige luxe. Het staat in Jakarta.

Samenwerking is de sleutel voor kleine doorbraken in het grootste moslimland ter wereld. Onder de naam ‘Aliansi Satu Visi’ (One Vision Alliance) probeert Rutgers met een tiental partnerorganisaties op het gebied van seksuele rechten taboes te doorbreken en de overheid aan te zetten tot beleid dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten waarborgt. 

 

Groepje jongeren (Foto: Fleur Koning)

Ook op lokaal en provinciaal niveau is de alliantie actief. Bijvoorbeeld om jongeren te informeren over relaties en seksualiteit en hulp te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld.

Jongeren zijn de toekomstige leiders van Indonesië en omdat 1/5 van de totale bevolking uit jongeren bestaat, geloven wij dat we verschil maken door ze op een zinvolle manier te betrekken.

 
Manager landenkantoor Indonesië

www.rutgerswpfindo.org 

Pakistan 

Het landenkantoor in Pakistan maakt grote slagen in conservatieve regio’s en is gevestigd in in Islamabad. Het focust op jonge mensen: 33% van de Pakistaanse bevolking is tussen de 10 en 24 jaar.

Voor hen maakt Rutgers in Pakistan een verschil door seksuele vorming in het onderwijs te stimuleren. En door hulpverleners aan te sporen om jongeren serieus te nemen en daadwerkelijk te helpen in plaats van ze weg te sturen omdat ze te jong zijn, of niet getrouwd.

Ook zetten zij in op gedragsverandering: bij de jongeren zelf, hun ouders en hun docenten, en ook bij journalisten en politici.

“Als wij de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren versterken, geven wij hen een betere toekomst. Niet alleen fysiek, mentaal en emotioneel, maar ook als het gaat om het aanpakken van hiv & aids.”

 
 
Manager landenkantoor Pakistan

Oeganda

Oeganda is een land waar seksuele en reproductieve gezondheid en rechten niet zo maar vanzelfsprekend is. Het land heeft te maken met flinke uitdagingen om het gewenste niveau van (seksuele en reproductieve) zorgvoorzieningen te bereiken. De beschikbaarheid van informatie die bij de leeftijd van jongeren past en de manier waarop jongeren behandeld worden is een belangrijke factor: door gebrek aan informatie en voorlichting neemt het aantal mensen toe dat risico loopt op problemen als ook behoefte heeft aan zorg. 

Seksualiteit en gezinsplanning:  iedereen krijgt ermee te maken. Dat moeten we duidelijk maken."

 
Manager landenkantoor Oeganda

Om de hoeveelheid internationale programma's en projecten in de Afrikaanse regio te ondersteunen, opende Rutgers in juni 2015 het landenkantoor in Oeganda. Anslem Wandega werd de manager. 

Motivatie

In Oeganda worstelen mensen met seksualiteit, met seksueel en sekse-gerelateerd geweld, onveilige abortus, ongeplande zwangerschappen en ziet hij grote gezinnen die zichzelf nauwelijks kunnen onderhouden. Dat motiveert Wandega om te werken aan seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. 

Een nichtje stierf aan de gevolgen van een onveilige abortus. Ze had in het geheim haar toevlucht genomen tot illegale praktijken toen ze erachter kwam dat ze zwanger was. Toen ze haar vonden, was het al te laat. Heel triest. Hij gelooft nog steeds dat het anders met haar was afgelopen als de Oegandese samenleving opener was geweest en toe zou staan dat jongeren seksuele voorlichting zouden krijgen zodat ze in staat zouden zijn weloverwogen keuzes te maken als dat nodig is.

Kansen

Oeganda is erg divers. In sommige streken is vrouwelijke genitale verminking - helaas - nog een cultureel gebruik en in andere is het traditie 'seksuele voorlichting' te krijgen van ooms en tantes. Veel ouders en professionals durven niet te praten over seksualiteit of denken dat hun kinderen daar nog niet aan toe zijn. Maar statistieken tonen aan dat jongeren seksueel actief zijn, soms al vanaf hun 14e. En anderen zijn getrouwd en/of hebben al kinderen. Goede informatie nodig voordat ze te maken krijgen met grote veranderingen in hun leven. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit, ongewenste zwangerschap of geïnfecteerd worden met hiv. 

Als we onze boodschap goed verpakken, kunnen we zorgen voor verandering.

www.rutgers.ug

Vietnam

Rutgers werkte tot en met 2013 in Vietnam. Bijna twee decennia lang. Toen Vietnam zich ontwikkelde tot een midden-inkomenland, kwam het niet langer in aanmerking voor (financiële) ondersteuning voor het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Meer informatie over ons werk in Vietnam is te vinden op de Engelstalige website.

Samenwerken met Rutgers?

Wilt u bijdragen aan ons werk? Of ziet u andere mogelijkheden voor een samenwerking? Wij horen het graag!

Contact