Jongetje met ballonnen

Week van de Lentekriebels

“Je wordt helemaal warm en je voelt tintelingen.” “Soms kunnen twee mannen en soms twee vrouwen. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Het gaat erom dat je gelukkig bent.” Dit zeggen Boris en Shakieza van groep 8 als ze denken aan verliefdheid en seksualiteit. Ze vertellen erover omdat het de Week van de Lentekriebels is op hun school. Boris en Shakieza krijgen elke dag een les relationele en seksuele vorming op het niveau dat bij hen past.

Ouders zeiden na afloop van de informatiemiddag: ‘Ik ben blij dat ik geweest ben, want nu weet ik hoe dat ik het moet bespreken met mijn dochter of zoon.’

 
Schooldirecteur
 

Rutgers organiseert elk jaar in maart de Week van de Lentekriebels.

We ontwikkelden hiervoor het lespakket ‘Kriebels in je buik’, met bijbehorend digibord, voor leerlingen van groep één tot en met acht.

In de praktijk vinden kinderen zoals Boris en Shakieza de lessen over dit onderwerp leuk en spannend. 

Tijdens de Week pikken ze op een respectvolle manier informatie op over seksualiteit en diversiteit, die sinds 2012 deel uit maken van de kerndoelen van het Nederlandse basisonderwijs.

 

Kinderen tonen blote buik bij les Week van de Lentekriebels

Ik merk dat de kinderen er makkelijker, vrijer en in een wat normalere proportie over kunnen praten. Belangrijk is dat ze weten dat ze grenzen kunnen stellen.

 
Leerkracht groep 8
 

Lees meer over de Week van de Lentekriebels

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers