Jongerenprogramma's: seksueel wijs en weerbaar

Hoe weet je of de ander fijn vindt wat jij doet? Of: hoe zeg je nee tegen je vriend(in) als diegene iets met je wil waar jij geen zin in hebt?

omslagen trainingsmappen

Speciaal voor kwetsbare jongeren in (jeugd)zorg, onderwijs en jongerenwerk heeft Rutgers in samenwerking met experts die werken met de doelgroep, een viertal preventieprogramma’s ontwikkeld over seksualiteit, relaties en weerbaarheid:

Inzet en doel preventieprogramma’s seksuele weerbaarheid

Girls’ Talk(+) en Make a Move(+) kun je inzetten om jongeren te ondersteunen bij het doormaken van een gezonde seksuele ontwikkeling. Doel is het bevorderen van seksuele weerbaarheid bij meiden en jongens, vooral ten aanzien van het voorkómen van het meemaken en plegen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, onbedoelde zwangerschap en onveilige seks. Met de inzet van deze programma’s krijgen meer jongeren een kans op een gezonde seksuele ontwikkeling. Want meiden en jongens leren er veel van en krijgen een positieve boodschap mee over seksualiteit, jezelf zijn en respectvol gedrag.

Het was fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee zit!

 
Milou
16 jaar

Werken met de groepscounselingsprogramma’s?

Wil je het programma Girls’ Talk(+) of Make a Move(+) van 8 bijeenkomsten zelf gaan uitvoeren met jongens of meiden? Na de training van Rutgers kan jij het ook. Ze worden regelmatig gepland en kunnen ook in-company worden gegeven. Kijk voor informatie of aanmelding in onze webshop  

De trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). 

Erkende interventies

Make a Move en Girls’ Talk (+) zijn erkende interventies op het niveau goed onderbouwd. De programma’s zijn het meest effectief ingebed in het beleid van de organisatie. In de brochure Seksualiteit of struisvogelbeleid lees je hier meer over. Maar wellicht het belangrijkst: begeleiders én jongeren geven de programma’s een hoge waardering.

Informatiemateriaal

Andere programma's

Voor jongeren rond preventie en aanpak grensoverschrijdend seksueel gedrag: 

  • LEFgozers: serie workshops voor jongens over mannelijkheid, groepsdruk en jezelf blijven.
  • Ken je grens: individuele interventie voor jongens om herhaling van seksueel overschrijdend gedrag te voorkomen (preventief en justitieel kader)
  • Halt-interventie Sexting: Respect online: voor jongens die lichte vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

Mogelijk ook interessant

Ben je zorgprofessional en op zoek naar informatie en tools rond seksualiteit?  Ga naar de website seksindepraktijk.nl.

Werk je met jongeren in zorg, onderwijs of jongerenwerk? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Trainingen

Bent u nieuwsgierig naar onze cursussen, workshops en bijeenkomsten?

Ga naar het overzicht