jongeren met mobiele telefoons

Respect online - Sexting Halt-interventie

Voor jongeren die lichte vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond, waaronder ongewenste sexting (zonder toestemming verspreiden van naaktfoto's of filmpjes) is er nu de Halt-interventie sexting: Respect online. Deze interventie is door Rutgers en Halt samen ontwikkeld.

Doel Halt-interventie

Het doel van de Halt-interventie sexting: Respect Online is jongeren meer bewust te maken van hun digitale grensoverschrijdende gedrag en herhaling van het gedrag te voorkomen. Het gedrag gaat om vormen van ongewenste sexting tussen leeftijdsgenoten, waarbij het materiaal zonder toestemming is vervaardigd of verspreid, maar kan ook gaan om profielmisbruik, seksueel getinte pesterijen of beledigingen.

De Halt-interventie laat een jongere inzien hoe je je online veilig en respectvol kunt gedragen.

meiden met een mobiele telefoon (Floor Godefroy)

Inhoud programma 

De Halt-interventie sexting: Respect online wordt individueel aan jongens en meiden aangeboden, waarbij Halt meerdere gesprekken voert met de jongere en ouders. De jongere leert via een drietal leeropdrachten over veilig en respectvol online seksueel gedrag (hoe ga je met elkaar om online, wat kan wel, waar ligt de grens), over gevolgen van hun gedrag en over weerbaarheid (hoe kan ik in de toekomst anders reageren). Het aanbieden van excuus aan het slachtoffer is ook een belangrijk onderdeel van de interventie. Ouders krijgen handvatten over hoe ze het gesprek aan moeten gaan met hun kind over respectvol en veilig online (seksueel) gedrag en hoe je hier samen afspraken over kunt maken.

Meer informatie

 

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers