Zoeken

Wijs en weerbaar

We willen ongewenst seksueel gedrag terugdringen door jongeren seksueel wijs en weerbaar te maken. Ze te leren over grenzen en wensen en hierover te communiceren. Over niet hoeven te voldoen aan bepaalde ideeën waarmee ze mogelijk opgevoed zijn of omringd worden.

Hulp bij een gezonde seksuele ontwikkeling

Om seksuele grensoverschrijding te voorkomen is het belangrijk dat jongeren een gezonde seksuele ontwikkeling doormaken, ook online. Voor jongeren die daarbij extra steun kunnen gebruiken, ontwikkelen we preventieprogramma’s om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen.

Girls Talk en Make a Move

Mag je aangeven wat je fijn vindt, en hoe doe je dat dan? Hoe zeg je nee als je partner iets met je wil waar jij geen zin in hebt? Ben je een slet als je seks leuk vindt? Kennis van de eigen grenzen en wensen maakt jongeren weerbaarder. Door ze meer te leren over seksualiteit en relaties, gendergelijkheid en respectvol gedrag, is ongewenst seksueel gedrag vaker te voorkomen. En is seks iets waar ze van kunnen genieten.

Girls’ Talk en Make a Move ondersteunt jongeren bij het doormaken van een gezonde seksuele ontwikkeling. Ze krijgen een positieve boodschap mee over seksualiteit, jezelf zijn en respectvol gedrag.

Foto's van de Rutgers trainingen Girls' Talk, Girls' Talk+, Make a Move en Make a Move+

De doelen zijn:

  • Het bevorderen van seksuele weerbaarheid bij jongeren.
  • Het voorkomen van online grensoverschrijdend gedrag (als dader of slachtoffer).
  • Het voorkomen van onbedoelde zwangerschap.

Girls Talk en Make a Move zijn groepscounselingsprogramma’s van 8 bijeenkomsten over seksualiteit, relaties en weerbaarheid voor jongeren (vmbo- en mbo-niveau) in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het programma is er ook voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking: Flyer – Girls Talk+ en Make a Move+ (pdf).

Erkende interventies

Make a Move(+) en Girls’ Talk(+) zijn erkende jeugdinterventies:

Logo van Rutgers training en interventie LEFgozers

LEFgozers

Meiden lastigvallen op straat, homo-negativiteit, drank- en drugsgebruik en slechte schoolprestaties. Probleemgedrag dat vaak voortkomt door groepsdruk en de angst om er niet bij te horen.

In LEFgozers komt er een gesprek op gang tussen jongens, waarbij lef niet langer staat voor machogedrag, maar voor je eigen weg gaan. LEFgozers stelt de machonorm ter discussie en biedt ruimte voor nieuwe, meer positieve vormen van mannelijkheid. Vaak is die kant er bij de jongens al, maar weten ze niet of dat geaccepteerd gedrag is voor een jongen.

Wat levert LEFgozers op?

Minder probleemgedrag bij jongens: LEFgozers geeft jongens de nodige skills om hun eigen weg te gaan. Ze leren om zich door groepsdruk niet over te laten halen om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen. Zonder verlies van eigenwaarde.

  • Het helpt (seksueel) grensoverschrijdend gedrag voorkomen.
  • Het vergroot de acceptatie van LHBTQI-ers.
  • Het zorgt voor een gezonde (seksuele) ontwikkeling van de jongens zelf.

LEFgozers is een serie van 4 workshops met jongens tussen de 14 en 18 jaar over mannelijkheid, machogedrag en groepsdruk. Het programma wordt gegeven in het jongerenwerk, jeugdzorg of op school.

Trainingen voor professionals die met jongeren werken

Wil je een van de programma’s zelf uitvoeren? Na een training van Rutgers kan jij het ook. De trainingen van Girls’ Talk(+) en Make a Move(+) zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en het Registerplein. Ben je al gecertificeerd en heb je interesse in een ander programma: volg dan de versnelde training van 1 dag.

Seksualiteitsbeleid voor jeugdzorginstellingen

De programma’s zijn het meest effectief als ze zijn ingebed in het beleid van de organisatie. In de brochure Seksualiteitsbeleid of struisvogelpolitiek lees je hier meer over.

Voor gemeenten

Ook voor beleidsmedewerkers zijn deze programma’s interessant om problemen rondom seksuele intimidatie en seksueel geweld tegen gaan. Stimuleer de inzet van preventieprogramma’s in jouw gemeente en maak jongeren weerbaarder met Girls’ Talk of Make a Move: Girls’ Talk en Make a Move – informatie voor gemeenten (pdf).

Trainer met blauw jasje schrijft instructies op een whiteboard
Move Up! Help Make a Move naar the next level

Ben jij (toekomstig) Make a Move of Make a Move+ trainer? We zoeken jou. Van 2020 tot 2024 voeren Atria en de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek uit naar de effectiviteit van Make a Move(+). Doe mee met Move Up!

Deelname wetenschappelijk onderzoek Make a Move

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.