Ken je grens

Ken je grens is een individuele training voor jongens met als doel seksueel gezond gedrag te bevorderen om daarmee de kans op herhaling van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag te verkleinen. In de training leren jongens om grenzen van anderen te herkennen en te respecteren. Ken je grens is erkend door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies (NJi). Lees hier meer over Ken je grens en hoe je gebruik kunt maken van deze training.

Doelgroep 

Ken je grens is voor jongens van 12 tot en met 18 jaar die (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. De training is voor jongens met een IQ van 80 en hoger. Beperkte vaardigheden in de (seksuele) interactie met anderen hebben een rol gespeeld bij het grensoverschrijdende gedrag. Ken je grens kan worden ingezet in vrijwillig of justitieel kader.

Inhoud 

Ken je grens is een training op maat. De duur van het programma varieert van 10 tot 15 bijeenkomsten afhankelijk van het leervermogen van de jongere en de trainen vaardigheden. Ken je grens is modulair opgebouwd en gaat over omgangsregels, normen, seksualiteit, signalen, grenzen, macht en groepsdruk, ook online. Ouders worden bij Ken je grens betrokken, daarvoor zijn er speciale bijeenkomsten.

Deelnemer: denk voor jezelf ook al ben je met elf (zelfgeschreven rap) 

In Ken je grens wordt gewerkt met actieve en afwisselende opdrachten, zoals het spelen van een educatieve game. Jongens leren gewenste vaardigheden door het spel goed te spelen. Ook leren ze zich meer in te leven in anderen omdat het spel vanuit verschillende gezichtspunten kan worden gespeeld.

Deelnemer: let op situaties, je moet de slechte vermijden, want weg blijven is beter dan bevrijden (zelfgeschreven rap)

Werkt deze aanpak?

Onderzoek laat positieve aanwijzingen zien dat de aanpak helpt. Er is een significante verbetering te zien bij belangrijke risicofactoren van deze doelgroep:

  • stijging in hun seksuele interactiecompetentie;
  • daling in stereotiepe attituden ten aanzien van seksuele dwang.

De training volgen

Werk jij met jonge plegers en wil je aan de slag met Ken je grens? Meld je aan voor de tweedaagse training of vraag een incompany training op maat aan:

Aanmelden training Ken je grens

Meer informatie

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers