Schoolklas

Ondersteuning voor jeugdzorgmedewerkers

Hoe ga je in op vragen over seksualiteit? En wat is gezond seksueel gedrag? Wat vertel je wel en niet over je privéleven? Jeugdzorgmedewerker Bart heeft veel vragen waarop hij een antwoord kan vinden in de JGZ-richtlijn ‘Seksuele ontwikkeling 0-19 jaar’.

Kinderen maken vanaf de geboorte een seksuele ontwikkeling door. Bij de een gaat dat geleidelijk, de ander loopt risico’s of heeft slechte ervaringen op seksueel gebied.

De jeugdgezondheidzorg kan kinderen van 0-19 jaar en hun ouders hierbij begeleiden. Medewerkers van consultatiebureaus en doktersassistenten, maar ook schoolmaatschappelijk werkers kunnen hen met de richtlijn volgen in hun seksuele ontwikkeling.

Medewerkers zien veel seksueel gedrag. We hebben hier net twee abortussen achter de rug en eentje die vandaag een zwangerschapstest gaat doen. We zouden hier veel meer aandacht voor moeten hebben.

Manager in de jeugdzorg

De richtlijn ondersteunt de jeugdzorg bij het geven van informatie en advies, het vroegtijdig signaleren van problemen, het bieden van begeleiding en zo nodig het gericht doorverwijzen. De JGZ draagt zo bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en aan preventie van seksueel ongezond gedrag. Rutgers en TNO ontwikkelden deze richtlijn samen met professionals uit de sector jeugdgezondheidzorg in opdracht van ZonMw.

Er was in de groep geen structurele aandacht voor seksualiteit. Kort geleden zijn we begonnen met seksuele voorlichting. Je ziet dan direct dat kinderen naar ons toekomen met vragen.

Groepsbegeleider jeugdzorg

Kijk voor meer informatie over de richtlijn op de website van het NCJ

Richtlijnen

Nieuwsgierig naar de richtlijnen van Rutgers?

Ga naar de webshop