Jongerenprogramma's: seksueel wijs en weerbaar

Hoe weet je of een meisje fijn vindt wat jij doet? Of: hoe zeg je nee tegen je vriendje als hij iets met je wilt waar jij geen zin in hebt?

Speciaal voor kwetsbare jongeren in jeugdzorginstellingen, ambulante settingen of onderwijs heeft Rutgers trainingsprogramma’s ontwikkeld over wensen en grenzen in relaties en seksueel gedrag. Voor jongens is er Make a Move, voor meiden Girls’ Talk, en voor meiden met een lichte verstandelijke beperking is er Girls' Talk+. Nieuw is het programma voor jongens met een lichte verstandelijke beperking: Make a Move +, dat vanaf 2018 beschikbaar is. Na een korte training kunnen professionals de programma’s zelfstandig uitvoeren. 

Erkende interventies

Make a Move en Girls’ Talk (+) zijn erkende interventies op het niveau goed onderbouwd Ze zijn opgenomen in het overzicht van aanbevolen interventies in het Kwaliteitskader ‘Voorkomen van seksueel misbruik in de jeugdzorg’ (Commissie-Rouvoet 2013). De programma’s zijn het meest effectief wanneer ze zijn ingebed in het beleid van de instelling. In de brochure Seksualiteit of struisvogelbeleid leest u hier meer over. Maar wellicht het belangrijkst: begeleiders én jongeren geven de programma’s een hoge waardering.

Make a Move

Met Make a Move leert u jongens van 12-17 jaar met een relatief laag opleidingsniveau hoe zij seksueel wijs en weerbaar (bijvoorbeeld in relatie tot groepsdruk) kunnen zijn in situaties rondom relaties, vriendschap en seksualiteit. Dit draagt bij aan het voorkomen van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ik weet nu wat ik het beste kan doen in sommige situaties

 
Milan
14 jaar

Jongens gaan aan de slag met onderwerpen als daten, mannelijkheid, sociale media en groepsdruk. Onderwerpen die aan bod komen zijn: 

  • hoe het nu echt zit met meisjes (en seks).
  • hoe ze een meisje kunnen laten zien wat ze waard zijn.
  • hoe ze cool kunnen blijven in (over)verhitte situaties en zich niet laten meeslepen. 

Positieve benadering

De begeleiders houden rekening met de groepssamenstelling en de ontwikkelingsfase van de jongens.

Ze komen 8 keer anderhalf uur bij elkaar. Door hun ervaringen te delen, te discussiëren en situaties na te spelen, doen ze kennis en praktische vaardigheden op. 

Een bevorderende factor in het werken met jongens, naast wat humor, is een positieve benadering van jongens. Deelnemende jongens vinden de opdrachten leuk om uit te voeren en geven de training het rapportcijfer 8.

Nieuw: Make a Move+

Voor jongens met een lichte verstandelijke beperking is er Make a Move+.

Girls’ Talk 

"Eigenlijk zou iedereen zo'n cursus moeten volgen", zegt Noëlla, een van de meiden die de groepsbijeenkomsten van Girls' Talk heeft gevolgd. Ze heeft acht weken lang met andere meiden ervaringen uitgewisseld over verliefd worden, relaties en jongens. Ze valt zoals ze zelf zegt op 'foute jongens', en vindt het moeilijk om haar grenzen aan te geven. 

Girls' Talk bestaat al sinds 2006 en is bedoeld voor seksueel actieve meiden van 14-18 jaar. Zij lopen meer risico's op het gebied van seksualiteit dan jongens, zoals ongewenste zwangerschap en hogere kans op soa's of hiv. 

Dubbele moraal

En dan is er de dubbele seksuele moraal waarmee meisjes te maken hebben. Ze moeten sexy zijn, maar ook weer niet te makkelijk. Jongens verwachten van meisjes dat ze hun grenzen aan kunnen geven. Je moet als meisje dus extra stevig in je schoenen staan en genoeg kennis, zelfvertrouwen, eigenwaarde en communicatieve vaardigheden hebben om gezonde keuzes te maken in relaties en bij seksualiteit. Vooral voor meiden met een laag opleidingsniveau is dit lastig. Voor hen is Girls' Talk bedoeld.

In Girls’ Talk leert u meiden hoe ze de regie houden over hun seksuele leven en hun relaties. Meiden gaan aan de slag met onderwerpen als flirten, erbij horen, internet en sociale media.

Het was fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee zit!

 
Milou
16 jaar

 

Girls' Talk+ 

Voor meiden met een lichte verstandelijke beperking is er Girls’ Talk+. 

Andere programma's

Voor jongeren rond preventie en aanpak grensoverschrijdend seksueel gedrag: 

  • LEFgozers: LEFgozers is een serie workshops met jongens (14 - 18 jaar), gegeven in het jongerenwerk of op school. De workshops gaan over mannelijkheid, groepsdruk en jezelf blijven. Om deze workshops te kunnen geven kunt u een train-de-trainer volgen. 
  • Ken je grens: Ken je grens is een individuele training voor jongens (12 - 18 jaar). De training heeft als doel herhaling van seksueel overschrijdend gedrag, overlast en seksuele intimidatie te voorkomen en kan in preventief en justitieel kader worden ingezet. 

Meer informatie 

Trainingen

Bent u nieuwsgierig naar onze cursussen, workshops en bijeenkomsten?

Ga naar het overzicht