Zoenend stelletje

Maak seks lekker duidelijk

Zij: “Waarom die kaarsjes rond je bed, je weet toch dat ik nog niet wil?” Hij: “Ik wil geen seks, ik wil gewoon naar je kijken, ik vind je zo mooi.” Zij: “En waarom doe je de deur op slot?!”

17 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens heeft onder dwang wel eens dingen gedaan op seksueel gebied. Met de landelijke campagne ‘Maak seks lekker duidelijk’ vergroten Rutgers en Soa Aids Nederland de seksuele weerbaarheid van jongeren. Dat doen we door ze op een speelse manier na te laten denken over hun wensen en grenzen en via online games uit te dagen hun interactievaardigheden te verbeteren. Daarnaast bieden we online ondersteuning aan ouders voor het praten met hun puberzoon of –dochter over seksualiteit en wensen en grenzen.

Voorkant Verhalen voor onder je kussenVerhalen voor onder je kussen

In de klas praten over seksuele grenzen en wensen. 'Verhalen voor onder je kussen' is de naam het boek met spannende verhalen over seks en relaties die scholieren in het voortgezet onderwijs tijdens de Nederlandse les lezen.

Het boek gaat over thema’s die jongeren bezig houden zoals het versturen van een naaktfoto, nog nooit gezoend hebben, groepsdruk om ‘het’ te doen, omgaan met strenge ouders en verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht.

De verhalen zijn geschreven door bekende kinderboekenschrijvers en striptekenaars. Jonge filmmakers hebben de verhalen verfilmd. Door toepassing van 'storytelling' kunnen scholieren zich identificeren met de personages en leren van hun ervaringen.

Vanaf oktober 2014 wordt het boek door meer dan 100.000 leerlingen op 800 scholen gelezen. 

Dit filmpje vertelt alles over het project 'Verhalen voor onder je kussen' en de partners in het project.

Rapport

Lees meer over de resultaten en het bereik van Verhalen onder je kussen in dit rapport (pdf, 8,5MB).

Can you fix it?

Hoe leer je jongeren goed om te gaan met situaties waarin gren