Turkse meiden liefdesloket

Internationaal

Het versterken van de seksuele rechten van mensen in Europa, Afrika en Azië, daarin wil Rutgers leidend zijn. Wij weten hoe we seksualiteit, gezinsplanning en het recht om te beslissen over het eigen lichaam bespreekbaar kunnen maken. Ook in landen waar dit gevoelig ligt. Met respect voor culturele nuances zetten we onze projecten, trainingen en informatiepakketten in. Daarmee maken we een groot verschil voor mensen individueel en voor gemeenschappen als geheel.

Taboes en gezondheidsrisico's

Seksualiteit en voortplanting worden in veel landen overschaduwd door taboes en gezondheidsrisico’s. Probeer in India maar eens condooms te kopen als je niet getrouwd bent. Klop in Indonesië maar eens bij je leraar aan voor seksuele voorlichting. En loop in Oeganda maar niet hand in hand over straat als homostel.

Onze wereldwijde aanpak is uniek omdat we seksuele gezondheid en rechten verbeteren met voorlichtingsmateriaal, adviezen en trainingen voor professionals in het onderwijs en in de zorg. Onze onderzoeken geven inzicht in ontwikkelingen op dit gebied. Met pleitbezorging bij overheden en beleidsmakers zetten we ons in voor betere  wet- en regelgeving – en de naleving daarvan.

Jonge moeder met kind op arm (foto: Nancy Durell McKenna)De belangrijkste aandachtspunten in ons internationale werk zijn:

  • De seksuele en relationele vorming van jongeren
  • De acceptatie van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voor iedereen
  • Toegang tot anticonceptie (zoals het vrouwencondoom), veilige abortus en goede zorg rond zwangerschap en bevalling
  • Het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen zoals seksuele diversiteit, abortus en seksueel geweld

Programma's en projecten

Zo biedt Rutgers in meer dan een dozijn Aziatische en Afrikaanse landen het lesprogramma ‘The World Starts With Me’ aan. Jongeren krijgen via een interactief computerprogramma informatie over condoomgebruik en gelijkwaardige relaties tussen mannen en vrouwen en ontwikkelen tegelijkertijd hun IT-vaardigheden. In het programma MenCare+ brachten we jonge vaders met elkaar in gesprek over mannelijkheid, relaties en seksualiteit. Dit doen we samen met partnerorganisaties in Brazilië, Indonesië, Rwanda en Zuid-Afrika. Een van de positieve effecten is dat de mannen meer betrokken raken bij de zorg voor hun kinderen. Dit programma heeft in 2016 een vervolg gekregen: Prevention+

In Europa hebben we bijvoorbeeld meegewerkt aan een uitwisselingsproject dat jongeren met een verstandelijke beperking weerbaar wil maken. Dat project heette Keep Me Safe

Trots zijn we ook op onze campagne voor het vrouwencondoom, het enige middel dat vrouwen zelf kunnen gebruiken ter bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, hiv en andere soa’s. Met Oxfam Novib, I+solutions en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken promoten wij het vrouwencondoom in Nigeria, Kameroen en Mozambique. Kappers helpen bij voorlichting en verkoop. En met succes! Vrouwen gebruiken het graag, en vertellen dat ook hun partners er blij mee zijn.

Internationaal

Wilt u meer weten over onze internationale activiteiten?

Ga naar rutgers.international