Meisjes

‘The World Starts with Me’: seksuele scholing via de computer

‘The World Starts with Me’ combineert seksuele en relationele vorming met het leren van computervaardigheden. Het programma helpt jongeren op een speelse en aantrekkelijke manier gevoelige onderwerpen te ontdekken. Het programma helpt jongeren op een speelse en aantrekkelijke manier gevoelige onderwerpen te ontdekken.

‘Wij wilden meer weten over relaties en seksualiteit. Niet oppervlakkig, maar in detail’, zegt Ellen (18) uit Oeganda. Met een groep leeftijdgenoten heeft ze enthousiast meegedaan aan het computer based project ‘The World Starts with Me’. Het voorlichtingsprogramma wordt inmiddels gegeven aan jongeren in 11 Afrikaanse en Aziatische landen.

Positieve blik

‘The World Starts with Me’ combineert seksuele en relationele vorming met het leren van computervaardigheden. Het programma helpt jongeren op een speelse en aantrekkelijke manier gevoelige onderwerpen te ontdekken. Die variëren van de relatie met hun ouders en leeftijdgenoten tot lichamelijke ontwikkeling, zwangerschap en anticonceptie, hiv en seksueel misbruik. Hoe zwaar sommige onderwerpen ook zijn, we houden een positieve blik op seksualiteit en relaties. We geven aan hoe mannen en vrouwen van elkaar verschillen, maar ook hoe gelijkwaardig ze zijn. We kijken bovendien vooruit: hoe kunnen jongeren werken aan een mooie toekomst voor zichzelf, hun mogelijke partners en kinderen?

Methode op maat

Elke keer passen we de inhoud van het programma aan de gebruiken en behoeften van een nieuwe doelgroep aan. Dat doen we in overleg met leraren, stakeholders, en natuurlijk met jongeren zelf.

Vandaar dat de Oegandese oerversie, die we samen met Butterfly Works ontwikkelden, anders is dan de Indonesische methode: de hoofdpersonen zien er niet alleen anders uit, ook inhoudelijk zijn er verschillen.

De vraag is steeds: hoe kunnen we zorgen dat het programma effectief is en tegelijkertijd rekening houden met culturele verschillen, zonder de mensenrechten uit het oog te verliezen.

Oegandees meisje achter pc (foto: Gideon van Aartsen)

Door dit project is mijn leven compleet veranderd. Ik heb meer tijd om te studeren en naar school  te gaan. En mijn broers helpen nu mee het huis schoonmaken.

Hiwot
Ethiopisch meisje, 17 jaar

Waardering en steun

Onze aanpak krijgt veel waardering en steun. Zo noemt UNESCO het project een modelprogramma voor seksuele vorming. Voor middelbare scholieren heeft het programma bijgedragen aan een beter inzicht in henzelf en hun relaties en een visie gegeven op een toekomst die het best bij hen past. Dit ging onder andere om kinderen uit Kenia, Ethiopië, Thailand en Vietnam, jonge gevangenen in Indonesië, Oegandese jongeren die zijn geboren met hiv en jonge bewoners van Keniaanse sloppenwijken.

10 landen

Momenteel krijgen jongeren op of buiten school in 10 landen les aan de hand van The World Starts with Me (WSWM). In Azië is dat in Bangladesh, (Papua) Indonesië, Thailand en Vietnam. En in Afrika in: Burundi, Ethiopië, Ghana, Kenia, Malawi en Oeganda. 
In de meeste landen krijgen scholieren op middelbare scholen WSWM maar in Ethiopië en Burundi is er ook een versie voor de hoogste klassen van de basisschool. In Oeganda is er een speciale versie voor jongeren die geboren zijn met hiv, en in Vietnam en Malawi voor studenten van de lerarenopleidingen te leren werken met WSWM. 

Effectiviteit

In 2009 werkten 9.000 jongeren in Oeganda, Kenia, Indonesië en Thailand mee aan een evaluatie van het programma. Dat onderzoek toonde enkele significante effecten aan, zoals:

  • Toegenomen kennis over seksualiteit, en begrip van bepaalde risico's;
  • Intentie om zich te onthouden van seks; 
  • Intentie om seksuele dwang te vermijden;
  • Een positieve houding tegenover condooms;
  • Meer vertrouwen in het gebruik van condooms in de toekomst, en
  • Intentie om raad te vragen bij een kliniek als dat nodig is. 

Mijn buurvrouw is hiv-positief. Ik meed haar altijd. Na de lessen over hiv help ik mijn buurvrouw met boodschappen doen, schoonmaken en kleren wassen.

Tizita
Ethiopisch meisje, 16 jaar