Anticonceptiecamper moet gebruik voorbehoedsmiddelen onder studenten opkrikken

Zowel hbo-/wo-studenten als mbo-studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek Seks onder je 25e 2017 van Rutgers en Soa Aids Nederland. Op woensdag 14 augustus 2019 begon de Anticonceptiecamper aan een tour langs 12 steden om tijdens de introductiedagen voor wo-, hbo- en mbo-studenten voorlichting te geven over veilig vrijen.

Goed voorbereid het studentenleven in

Jongeren die gaan studeren doen nieuwe contacten op en gaan vaak ook seksuele contacten aan. Tijdens de introductiedagen krijgen ze informatie over alles wat voor hen van belang is als student. Het is een uitgelezen kans om ook voorlichting te geven over alle anticonceptiemethoden, zodat studenten zich tijdig en goed kunnen voorbereiden op seksuele contacten.

De Anticonceptiecamper van Bayer trekt met een tentoonstelling over de geschiedenis van de anticonceptie veel publiek. 

Van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels in de vagina en een varkensblaas als condoom, tot de hedendaagse anticonceptiemethoden. Rutgers levert de voorlichtingsmaterialen over anticonceptie en Sense-verpleegkundigen van GGD’en beantwoorden vragen van studenten en delen condooms en gadgets uit.

Niet altijd anticonceptie

Uit het  onderzoek 'Seks onder je 25e 2017' blijkt dat bijna 5% van de mbo-vrouwen en bijna 2% van de hbo/wo-vrouwen te maken heeft gehad met een ongeplande zwangerschap. Studenten in het hbo/wo gebruikten met de laatste partner vaker altijd anticonceptie, namelijk 91% van de vrouwen en 85% van de mannen, versus 81% van de vrouwen en 72% van de mannen in het mbo. Meer dan twee derde van de vrouwen in zowel hbo/wo als mbo gebruikt als huidige anticonceptiemethode de pil, een deel daarvan in combinatie met het condoom. In het hbo/wo gebruikt 14% van de dames een spiraaltje. Dat is twee keer zo veel als onder jonge vrouwen in het mbo. De pleister, de ring, de prikpil en het hormoonstaafje worden maar weinig gebruikt. 

Minder betrouwbare methoden

Met de laatste partner heeft 1 op de 5 hbo-/wo-studenten wel eens een onbetrouwbare methode toegepast als