Zoeken
Thema

Anticonceptie

Kunnen genieten van seks zonder angst voor de gevolgen. Bewust samen kiezen of je wel of geen kinderen wil. En tijdig maatregelen nemen om een ongeplande zwangerschap te voorkomen. Dat vinden we belangrijk. Goed gebruik van anticonceptie speelt daarbij een grote rol.

Volgend thema Seksueel geweld

Voorlichting over anticonceptie

Anticonceptie is een belangrijk onderwerp voor ons. Als je goed gebruik maakt van een betrouwbare methode die bij je past (zoals de pil, het implantaat of een spiraal), voorkom je onbedoelde zwangerschappen. Met condooms voorkom je ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het anticonceptiegebruik onder jongeren is in Nederland hoger dan in andere landen.

Toch zijn er ook nog aandachtspunten.

  • Nog niet iedereen heeft de juiste kennis.
  • Nog niet iedereen heeft toegang tot anticonceptie.
  • Nog niet iedereen is goed voorbereid op seks.
  • Nog niet iedereen denkt goed na over de kinderwens.
  • Nog niet iedereen weet hoe je anticonceptie moet gebruiken.
  • Nog niet iedereen gebruikt de anticonceptiemethode die bij hen past.

Daarom geven wij voorlichting aan jongeren en volwassenen via onze online kanalen. We laten zien wat werkt om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Daarnaast ondersteunen we professionals bij het aangaan van het gesprek hierover.

Weten welk anticonceptiemiddel bij jou past? Bekijk de keuzehulp
Logo Sense, voor vragen over seks

Online informatie over anticonceptie

Veel jongeren gaan zelf online op zoek naar informatie, maar die informatie is niet altijd juist, compleet of relevant. Daarom bieden wij betrouwbare informatie over vruchtbaarheid, kinderwens, seksualiteit, anticonceptie en wat te doen bij een zwangerschap op Sense.info en Seksualiteit.nl.

Betrouwbare informatie voor jongeren over seks en relaties

Voorlichting op school

Om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen, ondersteunen we jongeren en jongvolwassenen met informatie en materialen. Op school krijgt 60% van de jongeren voorlichting over anticonceptie en zwangerschap. 40% dus nog niet.

Vind informatie, tips en tools voor lesgeven over deze onderwerpen op seksuelevorming.nl

Gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie

Anticonceptie een vrouwenzaak? Nee! We spreken juist ook jongens en mannen aan op hun verantwoordelijkheid bij het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. We organiseren online campagnes en ontkrachten onjuiste informatie en mythes rond anticonceptie.

Lees meer over gedeelde verantwoordelijkheid

Kennisontwikkeling en -verspreiding

Eens in de 5 jaar doen we onderzoek naar de seksuele gezondheid en het seksuele gedrag van jongeren en volwassenen. Zo krijgen we inzicht in anticonceptiegebruik, onbedoelde zwangerschap, abortus en groepen die meer risico lopen. We volgen ontwikkelingen op het gebied van anticonceptie en ongeplande zwangerschap en verzamelen kennis over wat werkt bij preventie. We werken samen met universiteiten en professionals en geven jongeren zelf een stem. Benieuwd naar feiten en cijfers?

Lees Feiten en cijfers over anticonceptie

Toegankelijke informatie voor migranten en nieuwkomers

Voor een gesprek over anticonceptie gaan de meeste jongeren en jongvolwassenen (85%) naar de huisarts. De huisarts heeft hier maar beperkt tijd voor. Voor migranten en nieuwkomers zijn naast zorgprofessionals ook mensen uit de eigen migrantengroep belangrijk bij het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid, anticonceptie en kinderwens. Wij trainen hen, zodat zij zelf voorlichting kunnen geven in eigen taal en cultuur over deze onderwerpen. Zorgprofessionals kunnen via de website Zanzu.nl clienten helpen aan informatie in hun eigen taal.

Meer informatie op Zanzu.nl
1/4
Stel zit bij huisarts voor een anticonceptieconsult
Relevante kennis, tools en e-learnings Ondersteuning van professionals

Voor professionals uit de eerstelijnszorg, publieke gezondheid, asielzoekerscentra en het sociale domein om onderwerpen als kinderwens en anticonceptie te bespreken.

Naar Seksindepraktijk.nl
Zus en broertje zitten thuis samen op laptop
Toegankelijke, cultuur-sensitieve informatie Seksuele gezondheid bespreken met nieuwkomers en migranten

Een site voor nieuwkomers en migranten over seksualiteit, seksuele gezondheid, zwangerschap en anticonceptie. In beeld, tekst en geluid en in 16 talen.

Naar Zanzu.nl
Vrouwelijke arts aan bureau voert een gesprek over ongewenste zwangerschap en laat spiraaltje zien
Handleiding Wijzer in de liefde Ondersteuning bij voorlichting

Een draaiboek dat professionals ondersteunt bij het voorlichten van (jonge) nieuwkomers over seksuele gezondheid.

Naar Wijzer in de liefde
Betrouwbare anticonceptie en een migratieachtergrond
Brochures in meerdere talen Informatie over anticonceptiemiddelen

Een brochure in eigen taal voor nieuwkomers en migranten die willen weten hoe je een zwangerschap voorkomt.

Naar Brochure anticonceptie

Ondersteuning voor professionals bij gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie

Nu Niet Zwanger

Nu Niet Zwanger richt zich als programma voor zorgprofessionals op mensen in kwetsbare omstandigheden, zodat deze cliënten een bewuste en geïnformeerde keuze kunnen maken over (het moment van) hun kinderwens en niet onbedoeld zwanger raken. Nu Niet Zwanger biedt zorgprofessionals ondersteuning en concrete hulpmiddelen om het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie met hen aan te gaan.

Bekijk de video 'Nu Niet Zwanger - Hoe werkt het'

Inmiddels zijn er al 279 gemeenten (82%) actief met NNZ. Hiermee worden binnen vele
honderden organisaties cliënten ondersteund om een bewuste, geïnformeerde keuze te maken
over hun kinderwens. Het programma is opgenomen en erkend als goed onderbouwd in de
interventiedatabank Gezond Leven van het RIVM. Inmiddels is de NNZ-aanpak opgenomen in
beleid, interventies en scholingen van diverse landelijke instellingen en beroepsorganisaties.

Bekijk de successen van Nu Niet Zwanger

De cliënten die Nu Niet Zwanger via de hulpverlener wil bereiken zijn vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd met (een combinatie van) complexe problemen. Zoals dakloosheid, schulden, psychiatrische problemen, verslaving, een verstandelijke beperking, illegaliteit en/of loverboyproblematiek. Door gebrekkige achtergrondkennis of hectiek van de dag, is het voor hen lastiger om regie te nemen over de situatie. Dit zorgt voor een hoger risico op een onbedoelde zwangerschap. Door proactief, open en eerlijk het gesprek hierover aan te gaan, kunnen professionals deze cliënten de juiste ondersteuning op maat bieden. Zonder drang of dwang.

Meer info op NuNietZwanger.nl

Rutgers werkt samen met het landelijke team Nu Niet Zwanger bij GGD GHOR Nederland. We dragen gezamenlijk zorg voor de deskundigheidsbevordering, e-learnings, trainingen, methodiek en materialen. Het programma is inmiddels in bijna 200 gemeenten uitgerold. Er zijn meer dan 1000 aandachtsfunctionarissen en 1800 professionals geschoold in de aanpak van Nu Niet Zwanger. De komende tijd wordt gezamenlijk nog meer ingezet op duurzame borging van het programma.

De praktijk van Nu Niet Zwanger is opgetekend aan de hand van 21 verhalen uit heel het land. De verhalenbundel ‘Nu kan ik verder’ vertelt hoe ingewikkeld het kan zijn om tot een keuze over het moment van je eigen kinderwens te komen én daarnaar te handelen als je kampt met complexe problemen. Lees meer over de verhalenbundel.

Factsheet Nu Niet Zwanger - februari 2024

De rol van doktersassistenten

Huisartsen hebben niet altijd gelegenheid om rustig met patiënten over anticonceptie en kinderwens te praten. Daarom hebben we, samen met de NVDA, uitgezocht wat doktersassistenten kunnen betekenen op het gebied van kinderwens, anticonceptie en preventie van onbedoelde zwangerschappen.

Lees hier meer over het onderzoek in 'De Doktersassistent' van juli 2023

Hieruit blijkt dat driekwart van de doktersassistenten vaker gesprekken over gezinsplanning en anticonceptie wil voeren en betere ondersteuning wil bieden. Een kwart wil ook groepsvoorlichting over anticonceptie geven. Een op de vijf deelnemers aan het onderzoek noemt onvoldoende deskundigheid, scholing en ervaring als een belemmering.

Bekijk het hele onderzoek hier

Landelijk en lokaal meedenken

We hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd bij het opstellen van een plan voor preventie en zorg bij onbedoelde zwangerschap: het Zevenpuntenplan. Ook in het Nationaal Actieplan Soa, Hiv en Seksuele gezondheid krijgt het voorkomen van onbedoelde zwangerschap aandacht.

We geven beleidsmakers tips voor effectieve preventie van onbedoelde zwangerschap in gemeenten. Het nieuwe programma Onbedoelde Zwangerschap van ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) investeert in kennisontwikkeling, preventie en zorg op lokaal niveau.

Vind jij betrouwbare voorlichting over anticonceptie ook belangrijk?

Draag bij met een gift.

Doneer
Nieuws

Actueel

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van Anticonceptie.

Bekijk alles
“Voor een gesprek over anticonceptie gaan de meeste jongeren en jongvolwassenen (85%) naar de huisarts. ”
Tweet deze tekst

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.