man leest krant

Brood op de plank: Ontbijtsessie lancering Wereldbevolkingsrapport 2017

‘Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en kansen en mogelijkheden voor vrouwen om keuzes te maken in seksualiteit en het krijgen van kinderen dragen bij aan welvaart voor iedereen.’ Dat is de voornaamste conclusie van het Wereldbevolkingsrapport 2017 van de VN-bevolkingsorganisatie, UNFPA, dat op 17 oktober wereldwijd werd gelanceerd. In Nederland overhandigde Rutgers het Wereldbevolkingsrapport samen met Arthur Erken (UNFPA) aan Reina Buijs (plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Ongelijkheid rond seksualiteit en vrijheid om keuzes te maken zijn verbonden aan economische en sociale ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en in het onderwijs.

  • Wereldwijd hebben veel vrouwen geen of onvoldoende toegang tot anticonceptie. Meisjes kunnen veel minder vaak beslissen over hun eigen toekomst.
  • Jonge meisjes die zwanger zijn, hebben een veel grotere kans om van school af te moeten dan meisjes die dat niet zijn.
  • Als meisjes hun school af kunnen maken, hebben ze meer kans in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. De vicieuze cirkel van armoede die vaak van generatie op generatie overgaat, kan zo doorbroken worden.

Reina Buijs (min BuZa) en Arthur Erken (INFPA) (foto: Jacqueline Dersjant)

(Op de foto Reina Buijs en Arthur Erken - foto's: Jacqueline Dersjant)

"Zolang vrouwen geen of onvoldoende toegang hebben tot anticonceptie en zorg rondom zwangerschap en bevalling, blijft sociaaleconomische ongelijkheid bestaan. Het is belangrijk dat Nederland een voortrekkersrol speelt. We zijn blij met het Nederlandse regeerakkoord, waar Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) in staat", benadrukt Arthur Erken (UNFPA) tijdens de overhandiging van het rapport.

Reina Buijs (Ministerie van Buitenlandse Zaken): "Een vrouw die naar school is geweest en geleerd heeft om haar eigen keuzes te maken, krijgt minder kinderen. Want zij wil naast de zorg voor haar kinderen óók werken, een bijdrage leveren aan haar gezin, de gemeenschap en het land. Het verkleinen van ongelijkheid is misschien wel een van de moeilijkste dingen om te veranderen."

Ontbijttafelsessies

Na de overhandiging van het rapport gaan de aanwezigen aan de ontbijttafels in gesprek met elkaar en met deskundigen op het gebied van gender, seksuele gezondheid en rechten, economie en seksuele vorming.

Beleidsmakers, ambitieuze ondernemers, invloedrijke jongeren, maatschappelijke organisaties en inspirerende en getalenteerde jonge Viva400 vrouwen - uitgenodigd door Viva, onze mediapartner voor dit event -  wisselen van gedachten over de relatie tussen keuzes rond seksualiteit en het krijgen van kinderen en economische zelfstandigheid, toegang tot onderwijs en gendergelijkheid, zowel in Nederland als wereldwijd.

(Op de foto: Debbie Gerritsen, Viva, en Reinier Casteleins, vakbond De Unie)

Lotte Rensen

Lotte Rensen (moderator, Rutgers): "We zijn in Nederland al heel ver qua emancipatie en de positie van vrouwen is daardoor bij ons heel anders dan in veel andere landen in de wereld. Maar in Nederland zijn we er ook nog lang niet."

Uitdagingen en oplossingen

Wat zijn uitdagingen die jonge vrouwen in Nederland tegenkomen en hoe kunnen we genderongelijkheid de wereld uit helpen?

Bekijk wat onze gasten daarover zeggen in het videoverslag dat Viva maakte van de ontbijtsessie.

Rutgers' rol

Rutgers maakt zich sterk voor gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Nederland en wereldwijd. We volgen de inspanningen van de Nederlandse regering op deze thema’s op de voet en houden de vinger aan de pols.

Wereldbevolkingsrapport en samenvatting

Lees ook

Rutgers over regeerakkoord

Reacties

Rutgers over het regeerakkoord

Rutgers is positief gestemd dat met het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het budget voor internationale ontwikkeling omhoog zal gaan en dat daarbinnen seksuele en reproductieve gezondheid en rechten prioriteit blijft.

Lees meer