Seksueel wijs en weerbaar: Girls Talk en Make a Move

Hoe weet je of de ander het fijn vindt wat jij doet? Of: hoe zeg je nee tegen je vriend(in) als diegene iets met je wil waar jij geen zin in hebt? Speciaal voor kwetsbare jongeren in (jeugd)zorg, onderwijs en jongerenwerk heeft Rutgers in samenwerking met experts die werken met de doelgroep, een viertal preventieprogramma’s ontwikkeld over seksualiteit, relaties en weerbaarheid.

omslagen trainingsmappen

Binnenkort: module Seks Online

Seksueel gedrag vindt steeds vaker ook online plaats, bijvoorbeeld via sexting. Dit is meestal leuk, maar er zijn risico’s. Daarom heeft Rutgers in samenwerking met jongerencommunicatiebureau Jong & Je Wil Wat de module SEKS ONLINE ontwikkeld. Seks Online is een extra bijeenkomst bij de programma’s Girls’ Talk en Make a Move, waarin meiden en jongens leren leuk, veilig en respectvol online te zijn. Seks Online wordt nu gepilot en de les is begin 2021 beschikbaar na het volgen van een e-elearning.

Inzet en doel preventieprogramma’s seksuele weerbaarheid

Girls’ Talk(+) en Make a Move(+) kun je inzetten om jongeren te ondersteunen bij het doormaken van een gezonde seksuele ontwikkeling. Doel is het bevorderen van seksuele weerbaarheid bij meiden en jongens, vooral ten aanzien van het voorkómen van het meemaken en plegen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, onbedoelde zwangerschap en onveilige seks. Met de inzet van deze programma’s krijgen meer jongeren een kans op een gezonde seksuele ontwikkeling. Want meiden en jongens leren er veel van en krijgen een positieve boodschap mee over seksualiteit, jezelf zijn en respectvol gedrag.

Het was fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee zit!

 
Milou
16 jaar

Werken met de groepscounselingsprogramma’s?

Wil je het programma Girls’ Talk(+) of Make a Move(+) van 8 bijeenkomsten zelf gaan uitvoeren met jongens of meiden? Na de training van Rutgers kan jij het ook. De trainingen worden regelmatig gepland en kunnen ook in-company worden gegeven. Ben je al gecertificeerd en heb je interesse in een ander programma: volg dan de 1-daagse training voor dat programma. Kijk voor informatie of aanmelding in onze webshop  

Erkende interventies

Make a Move(+) en Girls’ Talk(+) zijn erkende interventies op het niveau goed onderbouwd. Voor meer informatie zie Interventiedatabase Loketgezondleven (RIVM Centrum Gezond Leven), Databank Effectieve Jeugdinterventies (Nederlands Jeugdinstituut) en Databank Interventies (Vilans).

De programma’s zijn het meest effectief ingebed in het beleid van de organisatie. In de brochure Seksualiteit of struisvogelbeleid lees je hier meer over. Maar misschien het belangrijkst: begeleiders én jongeren geven de programma’s een hoge waardering.

Accreditatie
De trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en het Registerplein.

       

Informatiemateriaal

Andere programma's

Voor jongeren rond preventie en aanpak grensoverschrijdend seksueel gedrag: 

  • LEFgozers: serie workshops voor jongens over mannelijkheid, groepsdruk en jezelf blijven.
  • Ken je grens: individuele interventie voor jongens om herhaling van seksueel overschrijdend gedrag te voorkomen (preventief en justitieel kader)
  • Halt-interventie Sexting: Respect online: voor jongens die lichte vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

Mogelijk ook interessant

Ben je zorgprofessional en op zoek naar informatie en tools rond seksualiteit?  Ga naar de website seksindepraktijk.nl.

Werk je met jongeren in zorg, onderwijs of jongerenwerk? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief