Seksueel wijs en weerbaar: Girls Talk en Make a Move

Hoe weet je of de ander het fijn vindt wat jij doet? Of: hoe zeg je nee tegen je vriend(in) als diegene iets met je wil waar jij geen zin in hebt? Speciaal voor kwetsbare jongeren in (jeugd)zorg, onderwijs en jongerenwerk heeft Rutgers in samenwerking met experts die werken met de doelgroep, een viertal preventieprogramma’s ontwikkeld over seksualiteit, relaties en weerbaarheid.

omslagen trainingsmappen

 • Girls’ Talk voor meiden (vmbo/mbo-niveau)
 • Girls’ Talk+ voor meiden met een lichte verstandelijke beperking (praktijk/speciaal onderwijs)
 • Make a Move voor jongens (vmbo/mbo-niveau)
 • Make a Move+ voor jongens met een lichte verstandelijke beperking (praktijk/speciaal onderwijs)

Verdiepende specials

 • Seks Online 
  Een extra bijeenkomst bij de programma’s Girls’ Talk en Make a Move, waarin meiden en jongens leren leuk, veilig en respectvol online te zijn.
 • Anticonceptie en kinderwens
  Een kort programma over anticonceptie, kinderwens en de preventie van jong moederschap - voor meiden vanaf 16 jaar.

  

Eén van de meiden die ik begeleid post regelmatig sexy foto’s. Moet ik me zorgen maken? 

Inzet en doel preventieprogramma’s seksuele weerbaarheid

Girls’ Talk(+) en Make a Move(+) kun je inzetten om jongeren te ondersteunen bij het doormaken van een gezonde seksuele ontwikkeling. Doel is het bevorderen van seksuele weerbaarheid bij meiden en jongens, vooral ten aanzien van het voorkómen van het meemaken en plegen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, onbedoelde zwangerschap en onveilige seks. Met de inzet van deze programma’s krijgen meer jongeren een kans op een gezonde seksuele ontwikkeling. Want meiden en jongens leren er veel van en krijgen een positieve boodschap mee over seksualiteit, jezelf zijn en respectvol gedrag.

Het was fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee zit!

 
Milou
16 jaar

Werken met de groepscounselingsprogramma’s?

Wil je het programma Girls’ Talk(+) of Make a Move(+) van 8 bijeenkomsten zelf gaan uitvoeren met jongens of meiden? Na de training van Rutgers kan jij het ook. De trainingen worden regelmatig gepland en kunnen ook in-company worden gegeven. Ben je al gecertificeerd en heb je interesse in een ander programma: volg dan de 1-daagse training voor dat programma. Kijk voor informatie of aanmelding in onze webshop  

Accreditatie

De trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en het Registerplein.

       

Erkende interventies

Make a Move(+) en Girls’ Talk(+) zijn erkende interventies op het niveau goed onderbouwd. Voor meer informatie zie Interventiedatabase Loketgezondleven (RIVM Centrum Gezond Leven), Databank Effectieve Jeugdinterventies (Nederlands Jeugdinstituut) en Databank Interventies (Vilans).

De programma’s zijn het meest effectief ingebed in het beleid van de organisatie. In de brochure Seksualiteit of struisvogelbeleid lees je hier meer over. Maar misschien het belangrijkst: begeleiders én jongeren geven de programma’s een hoge waardering.

Informatiemateriaal

Andere programma's

Voor jongeren rond preventie en aanpak grensoverschrijdend seksueel gedrag: 

 • LEFgozers: serie workshops voor jongens over mannelijkheid, groepsdruk en jezelf blijven.
 • Ken je grens: individuele interventie voor jongens om herhaling van seksueel overschrijdend gedrag te voorkomen (preventief en justitieel kader)
 • Halt-interventie Sexting: Respect online: voor jongens die lichte vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

Ook interessant

Ben je zorgprofessional en op zoek naar meer informatie en tools rond seksualiteit? Ga naar de website seksindepraktijk.nl.

Werk je met jongeren in zorg, onderwijs of jongerenwerk? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.