kranten

Week van de Opvoeding: hoe praat je met je kind over seks

Van 7 t/m 13 oktober staat Nederland in het teken van de Week van de Opvoeding. In het hele land vinden activiteiten plaats rond het thema opvoeden en opgroeien - door en voor ouders, verzorgers, kinderen en jongeren. Met je kind praten over seks, hoe doe je dat?

Niet alle ouders vinden het makkelijk om over seks te praten met hun kind. Maar als je laat zien dat je het normaal vindt het erover te hebben, is de kans groter dat je kind je in vertrouwen neemt als het ergens mee zit.

Tips

 Hoe snijd je het onderwerp aan op een natuurlijke manier? Een paar tips:

  • Praat met je kind over relaties of seksualiteit, terwijl je iets anders aan het doen bent (de afwas, autorijden, enz.).
  • Het is soms makkelijker om elkaar niet aan te kijken tijdens zo´n gesprek.
  • Leg je kind een situatie voor en vraag wat hij of zij er van vindt of wat hij of zij zou doen in zo’n situatie. Bijvoorbeeld: "Als een jongen jou leuk vindt, moet hij dan het initiatief nemen?" of "Wat doe je als een meisje bij je wil blijven slapen, terwijl jij daarmee nog even wilt wachten?" Hierdoor leert je kind na te denken over een gezonde seksuele leefstijl.
  • Bekijk samen met je kind boeken en brochures. Je kunt hen ook iets aanraden of ´per ongeluk´ laten rondslingeren.
  • En het allerbelangrijkste: laat je kind merken dat hij of zij met vragen of problemen altijd bij je terecht kan.

Puberkwartet

Speel samen met je zoon of dochter eens een spel over relaties en seksualiteit, bijvoorbeeld het Puberkwartet. Dit spel is verkrijgbaar in onze webwinkel. Daar zijn nog meer folders en materialen te krijgen of te downloaden.

(Online) Hulpmiddelen

Natuurlijk hoef je als ouder niet overal meteen antwoord op te hebben. Weet je toevallig even iets niet, zoek het dan op en kom er later op terug. Kijk bijvoorbeeld op de website www.uwkindenseks.nl. Daarop staan voorbeeldfilmpjes over hoe je als ouder met je puber kunt praten over seks. Je kunt je puber ook wijzen op de website www.sense.info   
Ook op www.seksualiteit.nl en op de CJG website staat informatie over de seksuele ontwikkeling en seksuele opvoeding van kinderen.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers