kranten

Waarom je veel eerder over seks moet praten

Donderdag 22 augustus ligt het magazine J/M voor Ouders in de winkel met als speciaal thema seksualiteit. Aan dit nummer werkte Rutgers mee.

J/M voor Ouders deed onderzoek naar de percepties van ouders over de seksuele activiteiten van hun kinderen. De uitkomsten worden vergeleken met de resultaten van ‘Seks onder je 25ste', het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland uit 2012, waarin jongeren zelf aan het woord komen.

Uit de vergelijking blijkt dat het verschil groot is tussen wat ouders dénken dat tieners doen en wat zij in werkelijkheid doen.

In het blad licht Rutgers onderzoeker Hanneke de Graaf de uitkomsten toe en pleit zij ervoor tijdig met je kind te praten over seks en relaties: “Dan schep je een klimaat waarin dat kan, waarin je dus de impliciete boodschap geeft dat praten over seks in dit gezin kan, mocht daar behoefte aan zijn”.

Psycholoog Ineke Mouthaan van Rutgers in het magazine: “Op jonge leeftijd is de band met de ouders heel sterk en zijn kinderen gevoelig voor alle informatie die hun ouders geven. En; hoe langer je het als ouder uitstelt, hoe groter de kans dat je het er nooit meer over hebt, hoe moeilijker het wordt. Vanaf een jaar of 13 voelen kinderen zich zelf ook ongemakkelijk bij dit onderwerp”.

Lees over de uitkomsten van het onderzoek in dit artikel van J/M voor Ouders.

Meer hierover in het nieuws:

Reacties