Yes I Do Indonesie groepje meisjes - Yes I Do

Twee jaar Yes I Do Alliantie

De Yes I Do Alliantie (YIDA) heeft haar tweede jaar er op zitten. In deze alliantie werken Rutgers, Plan, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, en KIT Royal Tropical Institute samen om genderongelijkheid, armoede en rechteloosheid aan te pakken. Deze problemen liggen ten grondslag aan het voortbestaan van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis. Het programma wordt uitgevoerd in Indonesië, Pakistan, Mozambique, Malawi, Zambia, Kenia en Ethiopië en loopt van 2016 t/m 2020.

Er is het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt door de alliantie. Er zijn sociale bewegingen opgericht om discriminerende gendernormen en -waarden om te buigen en verschillende maatschappelijke organisaties zijn getraind in het betrekken van jongeren. Zo werd hen geleerd hoe ze jongeren een rol kunnen geven bij besluitvormingsprocessen. Voor een goede aansluiting op de arbeidsmarkt werden beroepsopleidingen gegeven en microkredieten verstrekt.

In het YIDA-jaarverslag is te lezen welke vooruitgang er is geboekt, wat de uitdagingen zijn en hoe de financiën er voor staan. Een greep uit de resultaten:

  • In Indonesië is YIDA onder andere bezig met het voorbereiden van overheidsmaatregelen om de wettelijke leeftijd om te trouwen te verhogen (op dit moment is dat 16 jaar).
  • In Pakistan zijn instituties die microkrediet financieren aangemoedigd om jeugdvriendelijke leningen te ontwerpen en jongeren beter te informeren over de mogelijkheden. Ook is men bezig met het in kaart brengen van werkplekken voor jonge vrouwen in de private sector.
  • In Zambia zijn er naast jongens, meisjes en ouders, religieuze leiders getraind als agents of change in de districten Chadiza en Petauke. Er zijn 144 champions of change groepen opgericht. Veel chiefs  hebben zich, tijdens openbare bijeenkomsten, radioprogramma’s en trainingssessies, publiekelijk uitgesproken tegen kindhuwelijken. De effecten hiervan zijn op verschillende niveaus te zien; er zijn meisjes die hun eigen huwelijk gestopt hebben, maar ook een gemeenschapsleider die het huwelijk van zes minderjarige meisjes tegenhield en ze terugstuurde naar school.
  • In Kenia, in de regio Kajado, zijn 200 ouders getraind en geïnformeerd over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) .
  • In Malawi zijn er met hulp van het YIDA-programma 243 kinderen in het Machinga district teruggekeerd naar school (waarvan 152 meisjes). In het district Lilongwe waren dat er 197; 153 meisjes en 50 jongens. Tienerzwangerschappen en armoede zijn de meest voorkomende redenen dat kinderen stoppen met school. Om ze weer naar school te helpen kregen ze onder andere seksuele voorlichting en leermaterialen.
  • In Ethiopië werden 46 gezondheidsmedewerkers en leraren getraind in de nationale richtlijnen voor jeugdvriendelijke voorlichting over seksualiteit en seksuele gezondheid. Hier werd besproken waar jongeren tegenaan liepen op dit vlak en vervolgens wat hier aan gedaan kan worden. Ook werden gezondheidsklinieken voorzien van materialen voor seksuele gezondheid.
  • In Mozambique, in de districten Mogovolas, Cidade de Nampula en Rampale kregen 14.129 schoolgaande tieners seksuele voorlichting. Ook spraken 78 gemeenschapsleiders zich uit over SRGR en het voorkomen van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Lees hier het annual report 2017 (ENG)

 

Reacties

Yes I Do

Rutgers werkt in de Yes I Do alliantie mee aan het tegengaan van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis

Bekijk de informatie over Yes I Do

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers