Man leest krant

Sexting vraagt om duidelijkheid over grenzen

Door Marianne Cense, programma manager seksuele vorming. De politie riep jongeren deze week op om te stoppen met sexting, dus om geen blootfoto’s te versturen. Om het risico op doorsturen en chantage tegen te gaan. Een verstandig advies, zo op het eerste gezicht.

Een goedbedoeld advies, net als niet ’s nachts alleen door een donker park fietsen, geen al te korte rokjes dragen, oppassen wie je binnen laat, geen drankjes aannemen en niet te uitdagend glimlachen naar onbekenden. Voor je eigen veiligheid. Maar wat geven we met deze boodschappen nog meer door aan jongeren en aan meisjes in het bijzonder? Dat meisjes kwetsbaar zijn. Dat mannen en seks gevaarlijk zijn. En dat jij er verantwoordelijk voor bent dat het niet fout gaat. Dus ook dat je schuldig bent als het wel fout gaat; ‘blaming the victim’.

Jongeren anno 2018 doen een deel van hun seksuele ontdekkingstocht online. Ze kijken naar elkaar op social media, vergelijken, daten, flirten en ja, sexten. Maar jongeren zijn daarin zeker niet naïef. In mijn laatste onderzoek (maart 2018) sprak ik jongeren over het verschuiven van de leeftijd van de eerste keer seks naar een jaar later. Het ging al snel over wat ze allemaal online deden, en wat ze bewust niet deden. De meeste jongeren waren zich zeer bewust van de risico’s van reputatieschade en bang om fouten te maken. Maar soms wil je je geliefde verleiden en vertrouwen. Niks mis mee, lijkt mij.

Natuurlijk heeft de politie gelijk dat er veel leed voortkomt uit het versturen van blootfoto’s. Wat kunnen we daar dan wel aan doen? Ik heb geen quick fix, maar wel twee sporen die een sociale verandering kunnen brengen waardoor jongeren minder geschaad worden.

Seksuele dubbele moraal

Waarom is het zo erg dat er een blootfoto van je uitlekt? Omdat er hard geoordeeld wordt. Meisjes krijgen te horen dat ze een slet zijn, goedkoop, gemakkelijk. De dubbele seksuele moraal, waardoor vrouwen moeten oppassen dat ze binnen de nauwe lijntjes blijven van sexy maar niet seksueel, die moet op de schop. Daardoor kan iemand minder gechanteerd worden, en minder beschadigd.  

Seksuele ethiek

Het probleem van blootfoto’s is niet dat ze verstuurd worden, in vertrouwen, naar een geliefde of als avontuur. Het probleem is wat er daarna mee gebeurt. Door ex-geliefden, door klasgenoten die willen scoren bij vrienden of door onbekende hackers. Die laatste groep moet door de politie aangepakt worden. De andere groepen kunnen we ook in preventie goed benaderen. Door in seksuele vorming meer aandacht te besteden aan seksuele moraal kunnen we met jongeren onderling een stap voorwaarts zetten in hoe je met elkaar omgaat. Het doorsturen van blootfoto’s beschadigt het vertrouwen in elkaar. Daar zijn jongeren erg gevoelig voor, gezien het harde oordeel dat ze vaak hebben over vreemdgaan. Waarom zou de norm dat je elkaar trouw bent, dat je elkaar respecteert, niet kunnen gaan gelden voor het delen van een blootfoto – ook van je ex of van iemand waar je een avontuur mee aangegaan bent?  

Dus ja, laten we duidelijk zijn over grenzen. Maar niet de grenzen van hoe kwetsbaar iemand mag zijn, maar de grenzen van wat iemand een ander mag aandoen. Ook al draagt een meisje een kort rokje, glimlacht ze naar een vreemde of stuurt ze een blootfoto; daarmee vraagt zij nog steeds nergens om.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers