Sexting... voorlichting is belangrijk

Vanuit verschillende media komen berichten over het versturen van naaktbeelden door jongeren. Maar is dit nu erg of niet?

Vanuit verschillende media komen berichten over het versturen van naaktbeelden door jongeren (sexting). Zo publiceert Girlscene vandaag een onderzoek onder 3.000 tienermeisjes. Een kwart van die meiden zegt wel eens een naaktfoto van zichzelf te hebben gemaakt. En één op de vijf heeft zo’n pikante selfie doorgestuurd via WhatsApp of andere sociale media.

Toevallig komt ook EenVandaag vandaag met cijfers over sexting onder hun jongerenpanel van veertienhonderd jongeren tussen de 12 en 24 jaar, met dezelfde uikomsten: een kwart van de jongeren heeft naaktfoto's van zichzelf, 18% heeft die ook gedeeld. Eén op de 5 heeft hiervan spijt. 67% van de ondervraagde jongeren heeft hierover nooit voorlichting gehad op school. Maar 64% van de jongeren in het EenVandaag-panel vindt dit wel nodig. Wanneer naaktbeelden worden verspreid zonder toestemming is dat strafbaar. Iets waar veel jongeren zich niet bewust van zijn. 

Hoewel beide onderzoeken niet representatief zijn voor alle jongeren, geeft dit wel aan dat sexting toeneemt. We zijn benieuwd naar de uitkomsten van ons grootschalige onderzoek Seks onder je 25e, onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar, dat in juni uitkomt. 

Hanneke de Graaf (senior onderzoeker Rutgers) zegt in het AD: "Naaktfoto’s maken van elkaar hoort een beetje bij deze generatie. De meeste meiden delen die beelden met een vast vriendje en kijken erop terug als een leuke ervaring."

Het versturen van naaktbeelden vindt vaak plaats in een sociale setting, bij leeftijdsgenoten onderling of tussen (ex)partners. Bij jongeren is het onderdeel van hun seksuele ontwikkeling om te experimenteren met seksualiteit. Dit maakt het vaak leuk en spannend tegelijk. Relaties en seksualiteit spelen op de middelbare school een belangrijke rol als het gaat over het maken en verbreken van vriendschappen.

Belangrijk is wel dat sexting in een gelijkwaardige relatie plaatsvindt, op basis van vertrouwen, zonder dwang of sociale druk. Het wordt pas een probleem als filmpjes of beelden worden doorgestuurd of op internet belanden zonder instemming van de ander. 

Ook Ineke van der Vlugt zegt in Editie NL dat sexting op zich niet iets ergs is. "Maar we kennen de verhalen van jongeren die te maken krijgen met gevoelens van schuld, schaamtegevoelens en angst voor hun reputatie. En dat kan een enorme impact hebben." 

Wat is belangrijk? 

Jongeren behoren goede voorlichting te krijgen over de risico's van het versturen van naaktbeelden en hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. Te maken met sexting? Veroordeel een jongere niet die naaktfoto's van zichzelf heeft gestuurd. Degene die de beelden zonder toestemming heeft doorgestuurd zit fout en is strafbaar!

 • Bent u ouder? Lees hoe u dit kunt aanpakken op uwkindenseks.nl
 • Bij sexting-incidenten op school is er een goed stappenplan hoe te handelen.
 • Bent u leerkracht in het voortgezet onderwijs? Lees wat u kunt doen op seksuelevorming.nl. Of gebruik de toolkit van Soa Aids Nederland die in september 2017 beschikbaar komt:  
  • In deze toolkit wordt aandacht besteed aan sexting, sextortion en grooming. Jongeren worden aan het denken gezet over leuke en minder leuke kanten van online contact via apps of het internet. Ze krijgen tips hoe ze dit zo veilig mogelijk kunnen doen. Wat doe je met een naaktfoto van een ander, bijvoorbeeld van je vriendje of een klasgenoot? Wat staat er op jouw online profiel?
  • Naast een lesmodule voor in de 1e of 2e klas (praktijkonderwijs en vmbo), bevat deze toolkit een stappenplan voor het preventief signaleren op online risicogedrag van jongeren. En biedt het handvatten hoe een school dit kan implementeren in het sociaal veiligheidsbeleid en hoe te handelen in geval van een incident op school. 
    
 • Bent u leerkracht in het basisonderwijs? Ook de lesmethode Kriebels in je buik heeft lessen over social media. Goed om al in de bovenbouw van de basisschool te bespreken!

Volg nu de workshop sexting, wanneer wordt dit een probleem?

Wist u dat Nederlandse jongeren koplopers binnen Europa zijn als het gaat om gebruik van sociale media? Hierbij kan ook sprake zijn van sexting; het maken en delen van seksueel getinte beelden, zoals naaktfoto’s. Sexting is vaak spannend en leuk. Maar jongeren zien niet altijd de risico's hiervan. Volg daarom deze workshop en krijg handvatten om dit met jongeren en ouders te bespreken. Meer informatie en aanmelden. 

Halt-interventie wordt ingezet bij sexting

Preventie is belangrijk, maar als het mis is gegaan dan is verwijzing naar Halt mogelijk. Jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan sexting komen nu ook al bij Halt, maar hier is nog geen specifieke aanpak voor.  Rutgers ontwikkelt nu samen met Halt een interventie die speciaal gericht is op het voorkomen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze interventie is voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Zij komen na het plegen van een strafbaar feit onder bepaalde voorwaarden in aanmerking hiervoor.

 

 

 

Reacties