Man leest krant

Sexting: Praat met jongeren over de gevaren en risico’s

Vandaag berichten meerdere media over het aangescherpte advies van de politie aan jongeren om te stoppen met sexting. Rutgers pleit vooral voor meer preventie en seksuele vorming: thuis en op school. Zodat ongewenste sexting en het veroordelen en chanteren dat daar soms op volgt, niet meer gebeurt.

Het is goed dat de politie de noodklok luidt, vandaag onder meer bij de NOS. Het komt veel te veel voor dat jongeren over de schreef gaan en seksueel getinte foto’s zonder toestemming doorsturen of jongeren die een bloot foto hebben verstuurd onder druk zetten. Te veel slachtoffers krijgen te maken met verstrekkende gevolgen.

 “Het advies van de politie legt de verantwoordelijkheid alleen teveel bij het slachtoffer; dat brengt ook het risico met zich mee dat het schuldgevoel bij slachtoffers wordt versterkt en dat fenomenen als victimblaming en slutshaming meer voorkomen,” zegt programmamanager Willy van Berlo.

Beleving

Het probleem van sexting begint niet bij de blootfoto, en zelfs niet bij het doorsturen naar iemand die je vertrouwt. Het gaat om het ongewenst doorsturen, en iemand onder druk zetten of exposen. “Jongeren doen veel met beeld en zijn heel veel online. Het is dus niet vreemd dat ook het ontdekken van seksualiteit daar plaatsvindt. Sexting kan iets leuks en iets fijns zijn.”

Preventie

Sexting en de ongewenste kanten daarvan moeten onderdeel zijn van de seksuele vorming van jongeren. Thuis en op school. “Voorlichting begint al in groep 7 en 8,” licht Willy van Berlo toe. Maar liefst 72 procent van de jongeren geeft aan niet of onvoldoende informatie te krijgen op school over het versturen van naaktfoto’s en seksfilmpjes (Seks onder je 25ste, Rutgers & Soa Aids Nederland). “Het is niet zo gemakkelijk voor jongeren om te overzien wat voor gevolgen sexting kan hebben en om - los van anderen - hun afweging te maken.” 

We moeten met meisjes en jongens in gesprek gaan over de risico’s en gevaren van sexting en dat doorsturen echt ontoelaatbaar en (bij minderjarigen) strafbaar is. Ook moeten we hen leren hoe ernstig de gevolgen voor iemand kunnen zijn, en om als het gebeurt niet meteen te oordelen. En te reageren. “Want slachtoffers worden al snel weggezet als sletten, maar de verantwoordelijkheid ligt niet bij hen,” benadrukt Willy van Berlo.

Reacties