Seksuele vrijheid hoort op politieke agenda: Politieke sekswijzer massaal ingevuld

Politiek gaat óók over seksualiteit. Dat vinden in elk geval de ruim 40.000 Nederlanders die de afgelopen weken de Politieke Sekswijzer hebben ingevuld.

Het is een stemwijzer voor kiezers die seks en gelijkheid tussen man en vrouw belangrijk vinden.

Het doet ons goed te zien dat zo veel Nederlandse kiezers bekeken welke politieke partij het beste past bij hun mening op thema’s als abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking en genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. 

De voorlopige uitslag van de verkiezingen van 15 maart jl. geeft hoop op ondersteuning van die thema’s in de komende jaren. Er lijkt nu - op basis van de voorlopige uitslag -  een ruime Kamermeerderheid voor een sterke uitbreiding van het betaald vaderschapsverlof, meer investeringen in de bestrijding van meisjesbesnijdenis en toegang tot anticonceptie voor iedereen, waar dan ook ter wereld. Bovendien willen alle partijen (behalve de VVD) de bezuinigingen op ontwikkelingshulp een halt toe roepen. 

In de komende weken zal blijken of de politieke partijen standpunten uit de Politieke Sekswijzer zullen waarmaken, er geld voor gaan vrijmaken en deze onderwerpen ook een plek gaan geven in een nieuw regeerakkoord. Wij hopen dat van harte. Want seksualiteit en gelijkheid tussen man en vrouw wereldwijd is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. 

De Politieke Sekswijzer is een initiatief van Rutgers, Amref Flying Doctors, Aidsfonds en WO=MEN.

www.politiekesekswijzer.nl 

 

Reacties