kranten

Seksualiteit en preventie seksueel misbruik bij mensen met een beperking: Kennisbundel

De Kennisbundel 'Seksualiteit en preventie seksueel misbruik bij mensen met een beperking' is bedoeld voor professionals in de zorg en in het onderwijs. De bundel is gebaseerd op kennis en ervaring uit het Leernetwerk Seksualiteit en Preventie van Seksueel Misbruik, onderdeel van het Verbeterprogramma Gehandicaptenzorg.

Op welke manier kun je bij mensen met een beperking werken aan het thema seksualiteit en preventie van misbruik? In de kennisbundel Seksualiteit en preventie seksueel misbruik bij mensen met een beperking vind je veel informatie: bijvoorbeeld over het belang van intimiteit en seksualiteit, wat seksueel misbruik is en hoe vaak het voorkomt. En informatie over hoe je signalen herkent, wat er gedaan moet worden bij een vermoeden van misbruik en wat de gevolgen kunnen zijn van seksueel misbruik. Uiteraard kun je ook lezen hoe je als professional samen met cliënten aan de slag kunt met dit thema, inclusief suggesties voor materialen en websites.

Professionals

Deze kennisbundel is geschikt voor iedereen die meer wil weten over seksualiteit en preventie van misbruik bij mensen met een beperking. De kennisbundel kan gebruikt worden door gedragskundigen, aandachtsfunctionarissen, kwaliteitsmedewerkers, begeleiders en leidinggevenden die werken met mensen met een beperking. De bundel is nadrukkelijk ook bedoeld voor docenten in het initiële onderwijs om hun onderwijs aan te scherpen en te onderbouwen met actuele kennis.

Leernetwerk

Deze kennisbundel is gebaseerd op kennis en ervaring uit het Leernetwerk Seksualiteit en Preventie van Seksueel Misbruik, onderdeel van het Verbeterprogramma Gehandicaptenzorg. Dit Verbeterprogramma maakt op zijn beurt deel uit van Zorg voor Beter. ZonMw is opdrachtgever van het Verbeterprogramma. Het leernetwerk werd uitgevoerd door Vilans, CBO/TNO, RutgersWPF, MOVISIE, in nauwe samenwerking met de VGN.

Seksualiteit en preventie seksueel misbruik bij mensen met een beperking

Reacties