kranten

Samen tegen kindhuwelijken: Wereldbevolkingsrapport 2013

Elke vier seconden krijgt een meisje onder de 18 een kind. Elke 15 seconden is de jonge moeder zelfs nog geen 15 jaar oud. Negen van de tien moeders zijn getrouwd en 95% van deze meisjes leven in ontwikkelende landen.

De publicatie van UNFPA’s Wereldbevolkingsrapport Motherhood in Childhood (Moederschap in kindertijd) was een goede gelegenheid om kritisch te kijken naar tienerzwangerschappen en gedwongen kindhuwelijken.

“Kindhuwelijken zijn de belangrijkste oorzaak van tienerzwangerschappen,” zei Anne-Birgitte Albrectsen (deputy Executive-Director van UNFPA) tijdens de discussie in het Humanity House in Den Haag. “Op de meeste plaatsen in de wereld wordt een meisje niet zwanger vanwege onvoorzichtigheid, maar vanwege gedwongen seks.

De toekomst is een tienjarig meisje. Als je zorgt dat zij naar school gaat, en niet vroeg trouwt of zwanger wordt, dan zal de wereld er heel anders uit zien over 10 jaar.”

Rob Swartbol (Director General International Cooperation, Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken) vertelde dat als meisjes onderwijs mis lopen, dit landen tot 30 procent van hun BNP kan kosten. “Voor veel landen is dit een overtuigend argument om iets aan kindhuwelijken te doen.

Tijdens de presentatie lieten Plan Nederland, Defence for Children en Rutgers zien hoe hun verschillende benaderingen van kindhuwelijken elkaar aanvullen. Samen met nationale en lokale partners, werken zij op het gebied van mensenrechten, onderwijs, en seksuele en reproductieve gezondheid, met resultaten van Malawi tot Pakistan.

“Gedwongen kindhuwelijken zijn een ingewikkeld probleem, maar ik ben overtuigd dat we deze ongelijkheid nog in mijn tijd kunnen stoppen,” vertelde Anne-Birgitte Albrectsen. “Ik ben van plan erg oud te worden, maar met de juiste focus kunnen we het doen.”

Bekijk ook de video!

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers