man leest krant

Rutgers doorbreekt barrières en bouwt bruggen op Aids2018

De komende week is Rutgers op de 22e internationale aidsconferentie 2018, die plaatsvindt van 23-27 juli. Dit jaar is het thema het doorbreken van barrières en het bouwen van bruggen, en is er speciale aandacht voor de noodzaak voor benaderingen op rechten gebaseerd, om sleutelgroepen beter te kunnen bereiken. Rutgers wil vooral onderstrepen hoe belangrijk het is om het levensreddende werk op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) én hiv/aids te integreren.

15.000 wereldleiders, beleidsmakers, onderzoekers en pleitbezorgers komen bijeen tijdens deze conferentieweek. Hierdoor wordt het een uniek platform op het snijvlak van wetenschap, pleitbezorging en mensenrechten. 

Het is de eerste keer in 16 jaar dat de conferentie plaatsvindt in Amsterdam. Dit jaar is het doel de verscheidene benaderingen om hiv aan te pakken te promoten; benaderingen die gebaseerd zijn op mensenrechten en wetenschappelijk onderzoek en die op maat gemaakt zijn voor de behoeften van erg kwetsbare gemeenschappen. En daarnaast over de landsgrenzen heen samen te werken bij de strijd tegen de ziekte. 

Krachten bundelen

Rutgers directeur Ton Coenen kijkt uit naar de conferentie. “De timing is perfect. We hebben juist nu sterk behoefte aan verandering en daadwerkelijke integratie van de aanpak van aids en seksuele gezondheid. We hebben te maken met zoveel externe uitdagingen en groeiend conservatisme dat we onze krachten wel moeten bundelen. Dat is de reden waarom Rutgers deze week meerdere bijeenkomsten organiseert met een focus op deze belangrijke thema’s.”

Rutgers en internationale partners zullen dan het belang van integratie van SRGR en hiv/aids-werk benadrukken. Slechte seksuele en reproductieve gezondheid en hiv/aids hebben dezelfde onderliggende oorzaken. Integratie van de aanpak van deze zaken moet niet onderschat worden; het is cruciaal voor het redden van levens over de hele wereld.
Naast de focus op SRGR als antwoord op de aanpak van hiv/aids, geeft Rutgers ook een workshop over de gevolgen van Trumps ‘Global Gag Rule’. Door dit besluit komt Amerikaanse financiering van ngo’s die toegang bieden tot veilige abortus te vervallen en dat heeft grote impact op het SRGR -werk in landen met lage en middeninkomens. 

De conferentie start op maandag, maar in het weekend ervoor zijn er al verschillende onofficiële, zogenaamde ‘pre-events’ op verschillende plekken in Amsterdam. Rutgers is een van de organisatoren van ‘Our Bodies, Our Fight’, een congres waarop gekeken wordt welke lessen de hiv/aids-beweging en de veilige abortusbeweging van elkaar kunnen leren. Een ander side-event, ‘Breaking Barriers, Building Bridges for the Right to Decide’ is de eerste ‘pre-conference’ op de aidsconferentie met SRGR als specifiek thema. 

Lees ook de Live-blog op rutgers.international

Reacties