Rots en Water draagt bij aan minder seksueel grensoverschrijdend gedrag

Uit onderzoek van Rutgers en het Trimbos-instituut blijkt dat het psychofysiek weerbaarheidsprogramma Rots en Water, zorgt voor meer zelfvertrouwen, minder impulsief gedrag en minder seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Voor dit effectonderzoek werden op drie momenten vragenlijsten afgenomen onder jongens van 14 tot 17 jaar op negen VMBO-scholen, die waren verdeeld in twee groepen: experimentele en controle scholen. In de Rots en Water groep maakten deelnemers significant minder gebruik van verbale manipulatie (zoals aandringen, liegen, boos worden, of chanteren) om seks te krijgen. Deze resultaten waren er niet bij jongens die het programma Rots en Water niet volgden. Ook is een kleine verbetering gevonden in het ‘vertrouwen in eigen kunnen’ en ‘zelfregulatie’. Dat betekent dat de jongens iets meer op zichzelf vertrouwen en iets minder impulsief reageren.

In Rots en Water wordt actie (spel, spelen en simpele zelfverdedigingsvormen) afgewisseld met momenten van zelfreflectie en kringgesprekken. Rots en Water wordt inmiddels op honderden basis- en middelbare scholen in Nederland en het buitenland uitgevoerd en wordt ook gebruikt in de jeugdhulpverlening, jeugddetentie en GGZ.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

Contactpersonen: 
Ireen de Graaf, Trimbos-instituut
Stans de Haas, Rutgers

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers