kranten

Proefschrift: The World Starts With Me. Promoting sexual and reproductive health and rights of adolescents in Uganda.

Op 5 september promoveerde Liesbeth Rijsdijk aan de universiteit van Maastricht met haar proefschrift 'The World Starts With Me' naar het gelijknamige voorlichtingsprogramma van Rutgers.

Het proefschrift van Liesbeth Rijsdijk laat zien dat seksueel actieve Oegandese jongeren vooral een condoom willen gebruiken als ze denken dat anderen dit ook een goed idee vinden.

Bij jongeren die nog maagd zijn, zijn belangrijke voorspellers van veilige seks ook: De eigen mening over condoomgebruik; En de mate waarin verwacht in staat te zijn een condoom te gebruiken

Meisjes en jongens ervaren druk om seksueel actief te zijn, en het geven en ontvangen van geld en cadeautjes spelen daarbij een belangrijke rol.

The World Starts With Me

Het voorlichtingsprogramma 'The World Starts With Me' van Rutgers wordt sinds 2003 op middelbare scholen in Oeganda uitgevoerd. Het programma blijkt effectief in het vergroten van de intentie om veilig te vrijen of seks uit te stellen. De implementatie van het programma in de Oegandese context verdient echter meer aandacht. Ook zijn andere interventies belangrijk. Bijvoorbeeld interventies gericht op het verbeteren van de economische en juridische context, om veilig vrijen en seksuele rechten te kunnen waarborgen.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers