Pro Life acties beïnvloeden keuzevrijheid abortus negatief

De afgelopen week heeft de Pro Life beweging in Nederland (waaronder SGP, CU, VBOK en Siriz), met radio-spotjes opnieuw aandacht gevraagd voor de bescherming van het ongeboren kind, en spreken zich hierbij uit tegen abortus. Alhoewel iedereen vrij is om zijn of haar eigen mening te uiten over abortus, zijn Rutgers en Fiom van mening dat dergelijke Pro Life acties de keuzevrijheid van vrouwen negatief beïnvloeden, waardoor de toegankelijkheid van abortus in het gedrang komt.

Sinds 1981 hebben we Nederland toegang tot abortus met een goede en liberale abortuswetgeving. Al decennia is het abortuscijfer in Nederland een van de laagste van de wereld en staat het zelfbeschikkingsrecht van meisjes en vrouwen hoog in het vaandel. Een verworvenheid waar we trots op zijn. Recent onderzoek laat echter zien dat het taboe op abortus toeneemt, vrouwen zich soms schamen voor een abortus en hierover niet durven spreken met anderen. Vrouwen kunnen onder invloed van een nieuwe maatschappelijke norm afzien van een abortus, terwijl de zwangerschap ongewenst is. Zij worden gestigmatiseerd en het taboe wordt hiermee versterkt. Dit vinden wij een onwenselijke situatie. Vrouwen moeten zich vrij voelen om hierin zelf overwogen keuzes te maken zonder zich hierin psychisch belast te voelen. 

Vanuit een Pro Choice benadering zetten Rutgers en Fiom zich in voor het recht op een vrije keuze bij ongewenste zwangerschap, inclusief het recht op abortus. Meisjes en vrouwen bepalen zelf wanneer er sprake is van een noodsituatie en handelen hierbij binnen de grenzen van de wet. In geval van twijfels bij een onbedoelde zwangerschap hebben vrouwen recht op een neutrale, niet sturende vorm van keuzehulp. Een voorziening die Fiom lang heeft geboden, deels nog steeds biedt en inmiddels ook voor een groot deel is ondergebracht bij de Centra Seksuele Gezondheid in de acht GGD-regio’s. 

Rutgers en Fiom pleiten tevens voor een goede toegang tot abortus, waaronder ook de overtijdbehandeling. Bij een vroege zwangerschap (tot 16 dagen na het uitblijven van de verwachte menstruatie) is er sprake van ‘overtijd zijn’. Helaas valt de medicamenteuze overtijdbehandeling, de zogenaamde 'abortuspil', nog steeds onder het strafrecht en is daarom niet beschikbaar via de huisarts. Alleen abortusklinieken en ziekenhuizen hebben een speciale vergunning om de abortuspil voor te schrijven. Wanneer de overtijdbehandeling ook verkrijgbaar is bij de huisarts hebben vrouwen meer opties. Bovendien is de huisarts voor veel vrouwen laagdrempelig en vertrouwd.

Aan het recht op zelfbeschikking, waarbij meisjes en vrouwen zelf de vrijheid hebben om over hun eigen lijf te beschikken en wel of niet te kiezen voor een abortus, mag niet getornd worden. 
Samen met veel andere organisaties steunen wij de petitie 'Bevrijd de abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht'. 

Teken ook de petitie: https://actie.degoedezaak.org/petitions/abortuspil

 

Reacties