Man leest krant

PERSVERKLARING - Het beleid van Trump is desastreus voor vrouwen en meisjes wereldwijd

UTRECHT - Rutgers is zeer bezorgd over de desastreuze gevolgen van het beleid van Trump voor vrouwen en meisjes wereldwijd. Gisteren maakte de regering Trump bekend dat ze de zogenaamde Global Gag Rule instelt. Dat betekent dat de Amerikaanse regering stopt met financiële bijdragen aan organisaties die direct of indirect iets doen dat raakt aan abortus, zelfs als deze activiteiten door andere donoren betaald worden. “Op het gebied van anticonceptie en seksuele gezondheid wordt de klok jaren teruggezet. Dat moeten we als Nederland en als wereld niet laten gebeuren”, benadrukt directeur Ton Coenen van Rutgers.

De handtekening van Trump heeft enorme gevolgen voor de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen en meisjes wereldwijd: minder toegang tot anticonceptie en een toename in het aantal ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

De Global Gag Rule, of officieel de Mexico City Policy, zorgt ervoor dat allerlei hulporganisaties geen recht meer hebben op geld van de Amerikaanse overheid, als ze maar zoveel doen als verwijzen naar een abortus. Niet alleen dicteert deze regel hoe organisaties Amerikaanse gelden moeten besteden, maar ook waar ze hun andere gelden aan uit moeten geven. 

Moeder met kind (foto: Nancy Durrell McKenna)

Dit beleid zorgt effectief voor het verdwijnen van programma’s rondom anticonceptie en seksuele vorming, in Afrika en elders. Ton Coenen: “Toen in 2001 George W. Bush hetzelfde beleid instelde, kwam er bijvoorbeeld een enorm tekort aan condooms en anticonceptiepillen in Afrika. Dat terwijl zelfs nu al 225 miljoen vrouwen niet of nauwelijks toegang hebben tot anticonceptie.

De afgelopen jaren betaalden de Verenigde Staten jaarlijks 600 miljoen aan wereldwijde seksuele gezondheid. “We weten dat elke 10 miljoen dollar die hierop bezuinigd wordt, 460.000 vrouwen en meisjes raakt. Het beleid kan dus betekenen dat tientallen miljoenen vrouwen en meisjes in de armste landen toegang tot anticonceptie verliezen. Dat tussen nu en 2020 6,5 miljoen vrouwen ongepland zwanger raken. Dat er per jaar 2,1 miljoen onveilige abortussen bijkomen. En dat vrouwen jonger kinderen krijgen en meer kinderen krijgen, wat enorme gevolgen heeft voor de kansen op economische ontwikkeling van de vrouw, de kinderen en de samenleving in zijn geheel.

Niet voor niets waren het afgelopen weekeinde miljoenen mensen op de been om te demonstreren tijdens de Women’s March. Rutgers hoopt dan ook dat Europa en de Nederlandse regering inzien hoe ernstig deze maatregel is en dat ze actief gaan helpen de gevolgen ervan in te dammen.  “Nederland heeft een rijke traditie rondom het wereldwijd bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, rond het toegankelijk maken van anticonceptie , rond het bestrijden van vrouwendiscriminatie en discriminatie van-LHBT’s. Die traditie moeten we juist nu voortzetten. Nederland kan en moet een leidende rol nemen. Want alle vrouwen en meisjes hebben recht op hun eigen keuzes rondom voorplanting en seksualiteit ”, aldus Ton Coenen.

Lees ook

Meer over de Global Gag Rule

Reacties