Persbericht: Twintigers lopen meeste risico op soa en hiv

Jaarlijks verzamelt het CBS in de Leefstijlmonitor cijfers over de leefstijl van Nederlanders, zoals roken, drugsgebruik, bewegen, voeding en seksuele gezondheid. Voor de jaarlijkse (kern)cijfers omtrent seksuele gezondheid werkt het CBS samen met RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland. Hieronder vindt u het bericht van het CBS over de kerncijfers Seksuele Gezondheid 2016. Ze gaan over seksueel gedrag, het risico op hiv en andere soa's en ongeplande zwangerschap. Om de vier jaar wordt het thema ‘seksuele gezondheid’ uitgebreider bevraagd. Rutgers verricht dit grote onderzoek, waarvan de resultaten in het najaar van 2017 worden verwacht.

Persbericht CBS

Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft 3 procent aan dat ze tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks hebben gehad met een losse partner. Zij lopen daarmee risico op soa en hiv. Dit risico is het hoogst onder twintigers. Zij geven aan dat ze zich ook het vaakst laten testen op hiv en soa. Homoseksuele mannen laten zich vaker testen op hiv en soa dan heteroseksuele mannen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 van het CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland.

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner. Twintigers lopen het vaakst risico op soa en hiv: voor 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen 20 en 30 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner zonder dat er een condoom werd gebruikt. 

 

 

Download het gehele persbericht

Hier een overzicht van de kerncijfers seksuele gezondheid 2014, 2015 en 2016.

Reacties