man leest krant

PERSBERICHT: Rutgers viert 50-jarig jubileum in aanwezigheid van de Koning

Op donderdag 2 november 2017 organiseert Rutgers een feestelijke bijeenkomst ter ere van haar 50-jarig jubileum. Tijdens de bijeenkomst gaat moderator Sophie Hilbrand (presentator BNNVARA) in gesprek met professionals, beleidsmakers, politici en jongeren over de ontwikkeling van seksualiteit in Nederland en over de rol die Nederland speelt in het buitenland. Wat is er in de afgelopen vijftig jaar bereikt? Wat heeft gewerkt en wat niet? En wat hebben jongeren nodig in een snel veranderende wereld? De jubileumbijeenkomst vindt plaats in de Nicolaïkerk in Utrecht. Zijne Majesteit de Koning zal een deel van het programma bijwonen.

Rutgers zet zich in voor goede seksuele vorming aan jongeren, voor verbeterde toegang tot anticonceptie en veilige abortus en voor de preventie van seksueel geweld.

De organisatie werkt aan de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van jongeren onder de 30 jaar in Nederland en in Afrika en Azië.

“Het werk van Rutgers is onderdeel van de Nederlandse identiteit, die eigen keuzes rond seksualiteit en een gezonde bevolkingsopbouw hoog in het vaandel heeft staan,” zegt directeur Ton Coenen.

Bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst op 2 november vertellen drie jonge SRGR-activisten uit Kenia, Oeganda en Bangladesh over hun werk en uitdagingen en zal Dr. Venkatraman Chandra-Mouli (World Health Organization) praten over de effectiviteit van programma’s rondom SRGR. James Smith van Young Works geeft een interactieve powertalk over de leefwereld van jongeren in Nederland. En studenten blikken vooruit op de toekomst in het kader van de speciale wedstrijd Seksuele vorming 2030.

Koning


Fotograaf: RVD Jeroen van der Meyde

Zijne Majesteit de Koning woont onder meer een discussie bij waarin verschillende generaties met elkaar spreken over de vraag wat opgroeiende jongeren in Nederland nodig hebben.

Deelnemers zijn Goedele Liekens (seksuoloog), professor Paul Schnabel (socioloog), Olave Basabose (feminist), Linda de Munck (vlogger), Johan Goossens (docent/cabaretier) en enkele jongeren.

De Koning sluit het bezoek af met gesprekken met nationale en internationale betrokkenen uit de wereld van seksuele gezondheid en rechten.

Geschiedenis

In 1967 werd het Nisso opgericht, één van de voorlopers van het huidige Rutgers. Het Nisso fuseerde in de loop der jaren met de Rutgersstichting tot de Rutgers Nisso Groep en deze laatste ging samen met de World Population Foundation op in het Rutgers van nu. Meer informatie over de geschiedenis van Rutgers en van seksualiteit in Nederland staat op www.tijdlijn.rutgers.nl.

Meer informatie over het 50-jarig jubileum van Rutgers staat op www.rutgers.nl/50.

Reacties