man leest krant

PERSBERICHT - Rutgers lanceert landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

UTRECHT – In oktober is het precies een jaar geleden dat de #MeToo-beweging internationaal en in Nederland losbarstte. Heeft #MeToo ervoor gezorgd dat er werkelijk iets is veranderd? Veel te weinig, vindt Rutgers. Er is veel meer aandacht nodig voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld. Daarom roept Rutgers van 6 t/m 12 oktober 2018 heel Nederland op om in actie te komen tegen ongewenst seksueel gedrag: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia, clubs en festivalorganisaties.

Ongewenst seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. “Hoeveel indringende verhalen #MeToo ook losmaakt, de cijfers rondom seksueel geweld zijn niet nieuw”, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin we ons samen inzetten om dit tegen te gaan. Seks is namelijk alleen leuk met wederzijdse instemming,” zegt Ton Coenen. Iedereen kan daarbij een rol spelen: van jongeren onderling en hun ouders tot de politiek, het onderwijs, poppodia en festivalorganisaties.

Publiekscampagne ‘Ben je oké?’

De landelijke actieweek start op 6 oktober met de lancering van de publiekscampagne ‘Ben je oké?’. Deze campagne maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar tijdens concerten, op festivals en in de clubs. Rutgers slaat daarvoor de handen ineen met uitgaanslocaties uit heel Nederland, met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Celebrate Safe en Stichting NO THANKS!

Rutgers Dialoog

Op maandag 8 oktober 2018 organiseert Rutgers in Amsterdam de Johannes Rutgers Dialoog over de preventie van seksueel geweld: #EenJaarNa #MeToo. Wat heeft al die aandacht en bewustwording opgeleverd? Is er daadwerkelijk iets veranderd? Wat heeft de politiek tot dusver gedaan? Hoe zorgen we ervoor dat we over vijf jaar flink wat stappen verder zijn? Aan het woord komen onder andere Kirsten van den Hul (Tweede Kamerlid PvdA), Nevin Özütok (Tweede Kamerlid GroenLinks), Ellen Laan (hoogleraar seksuologie en psycholoog AMC) en Reint Jan Renes (Gedragswetenschapper Hogeschool Utrecht).

Nog veel meer

Er vinden tijdens de actieweek veel meer activiteiten plaats die aandacht vragen voor het onderwerp ongewenst seksueel gedrag. Veel organisaties met wie Rutgers samenwerkt doen mee. Tijdens de landelijke actieweek staat elke dag een andere doelgroep in de spotlight: jongeren; onderwijs; politiek; ouders; gemeenten; poppodia, festivals en clubs. Meer informatie staat op www.rutgers.nl/actieweek.


Noot voor de redactie
Op vrijdag 12 oktober staat de landelijke actieweek in het teken van het onderwijs. Pers is die dag van harte uitgenodigd om een les seksuele weerbaarheid bij te wonen: Bij groep 8 van basisschool ’t Bolwerk in Leiderdorp (van 9.00-10.30 uur) of bij een 3e klas van het IJburgcollege in Amsterdam (10.30-12.00 uur).

De Rutgers Dialoog vindt plaats op maandag 8 oktober van 14.30-17.00 uur in Club Escape in Amsterdam.

Aanmelden voor het bijwonen voor de lessen seksuele weerbaarheid of aanmelden voor de Rutgers Dialoog is verplicht en kan bij Marjolein Klaassen-Hulst, Communicatie Rutgers, op 06 5115 6394 of m.klaassen@rutgers.nl. Voor meer informatie over de landelijke actieweek en interviews kunt u ook contact met haar opnemen.

Reacties