Persbericht: Postcode Loterij schenkt 11,9 miljoen aan Rutgers voor veilige abortus

AMSTERDAM - De Nationale Postcode Loterij schenkt uit haar Droomfonds 11,9 miljoen euro aan Rutgers en haar Amerikaanse partner DKT International voor het wereldwijd terugdringen van onveilige abortussen. Dat maakte de Postcode Loterij vanavond tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam bekend. Het programma ‘Een veilige keuze voor vrouwen’ start in Kenia en Ethiopië met voorlichting over anticonceptie en veilige abortus én maakt veilige abortusmethoden beschikbaar. Het is voor het eerst dat Rutgers zo’n groot bedrag ontvangt voor betere toegang tot veilige abortus.

Met de steun kunnen Rutgers en DKT met het programma in de komende 4 jaar wereldwijd 2,6 miljoen onveilige abortussen voorkomen.

Ook worden 8.000 levens van ongewenste zwangere vrouwen gered, en 160.000 ongewenste zwangerschappen voorkomen. 

Moedig

Rutgers vindt het bijzonder dat de Nationale Postcode Loterij zoveel steun geeft aan een gevoelig onderwerp als veilige abortus. Ton Coenen, directeur Rutgers, licht toe: “De loterij maakt zich hard voor het recht dat meisjes en vrouwen over de hele wereld moeten hebben om te kiezen óf ze kinderen willen, wanneer ze die willen en met wie. 

©Roy Beusker Fotografie

Dat toont lef. Met hun steun kunnen we een groot verschil maken. Bijvoorbeeld voor de 5 miljoen meisjes en vrouwen die ieder jaar als het gevolg van onveilige abortus met ernstige en levenslange complicaties zoals onvruchtbaarheid te maken krijgen.”

Marieke van Schaik, Managing Director Nationale Postcode Loterij, geeft aan: “In Nederland is toegang tot anticonceptie en veilige abortus vanzelfsprekend, maar dit is in veel andere landen niet het geval. Terwijl het zo belangrijk is voor het leven van vrouwen, en het goed functioneren van gezinnen in vaak armere omstandigheden. Met het Droomfonds kiezen we altijd voor moedige, baanbrekende en innovatieve projecten, en het programma van Rutgers en DKT is dat zeker”.

Sigrid van Aken, Ton Coenen en Caroline Tensen ©Roy Beusker Fotografie

©Images of Empowerment/Jonathan Torgovnik /Getty Images

Een veilige keuze voor vrouwen

In Kenia en Ethiopië starten Rutgers en DKT International een gerichte aanpak om vrouwen en hun partners voor te lichten over anticonceptie en veilige abortus. Het programma informeert vrouwen juist en volledig over hun opties bij (het voorkomen van) een ongewenste zwangerschap en biedt hen toegang tot een betaalbare en veilige abortus, indien ze daar voor kiezen.

Veilige abortusmiddelen worden niet alleen in de Kenia en Ethiopië, maar ook in 90 landen wereldwijd op grote schaal beter beschikbaar gemaakt via een online platform. Ook wordt medisch personeel door training en via het platform geschoold in het juiste gebruik en toepassing van veilige abortusmethoden.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie en een interview met directeur Ton Coenen, kunt u contact opnemen met Communicatie Rutgers via 06-46 19 35 49 of communicatie@rutgers.nl.
Meer informatie over het programma ‘Een veilige keuze voor vrouwen’ staat op www.rutgers.nl/droomfonds.

Over Rutgers
Mensen hebben de vrijheid om eigen keuzes te maken op het gebied van seksualiteit en reproductieve gezondheid. Rutgers verbindt daarvoor onderzoek, praktijk en lobby. Ons werk kenmerkt zich door een inclusieve en activistische benadering van seksuele vorming, verbeterde toegang tot anticonceptie en veilige abortus en de preventie van seksueel geweld. Hierbij ligt onze focus op mensen tot 30 jaar. Rutgers is actief in 18 landen. Onze organisatie bestaat uit 140 gepassioneerde professionals in Nederland, Indonesië en Pakistan. 

Over DKT International
Sinds de oprichting in 1989 is DKT International uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders ter wereld van moderne anticonceptieproducten en veilige abortusmethoden. DKT is een non-profit social marketing organisatie met kantoren in 29 landen (voornamelijk in Afrika en Azië) en distributeurs en/of agentschappen in zo’n 50 andere landen.

 

Reacties