kranten

Persbericht: Politici op de bres voor seksuele rechten. Rutgers komt met actiedag ‘Ik Beslis’

Wereldwijd kunnen veel jonge mensen niet zelf bepalen met wie ze trouwen, wanneer ze kinderen krijgen en hoe hun toekomst er uit ziet. Daarom doet Rutgers op dinsdag 13 mei mee aan de internationale actiedag ‘Ik Beslis’ die in 56 landen georganiseerd wordt. Op het Plein in Den Haag vraagt Rutgers kamerleden en beleidsmakers de actie te ondersteunen door op de foto te gaan met de stelling ‘Ik Beslis’.

Op de actiedag begint een wereldwijde campagne die politiek leiders vraagt seksuele en reproductieve rechten voor iedereen te garanderen en daarvoor internationale afspraken te maken.

Verenigde Naties

Binnen de Verenigde Naties is momenteel een discussie gaande over de internationale ontwikkelingsagenda na de millenniumdoelen. Zo’n ontwikkelingsagenda kan niet zonder aandacht voor seksuele gezondheid en rechten. De internationale campagne ‘Ik Beslis’ wil meer dan een miljoen steunbetuigingen ophalen en deze aanbieden aan Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Zelfbeschikking

“Wij gunnen mensen zelfbeschikkingsrecht over hun eigen lichaam. Seksualiteit is niet alleen een mensenrecht, maar ook één van de sleutels tot armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling,” zegt Dianda Veldman, directeur van Rutgers. “Als mensen meer voorlichting krijgen, kiezen ze er vaak voor om minder kinderen te krijgen dan voorgaande generaties. Vrouwen kunnen zich dan beter ontwikkelen en met kleinere gezinnen is er meer geld voor onderwijs en zorg.”

De internationale campagne is een initiatief van IPPF, het wereldwijde netwerk voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en loopt tot de zomer van 2015.


Noot voor de redactie

  • Journalisten zijn van harte welkom op het Plein in Den Haag, tussen 10.00-15.00 uur.
  • In de bijlage treft u een rechtenvrije campagnefoto van Dianda Veldman, directeur Rutgers. De foto’s van politiek leiders zijn beschikbaar op aanvraag.
  • De campagne ‘Ik Beslis is gebaseerd op de toekomst-agenda van 10 punten “Visie 2020”, een agenda met tien punten.
  • Rutgers heeft in een persoonlijke brief kandidaten voor de Europese verkiezingen gevraagd seksuele en reproductieve rechten op de agenda te zetten.

Voor aanmelding, foto’s en meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Rutgers via 030 - 231 34 31 / via 06 – 46 19 35 49 of communicatie@rutgerswpf.nl.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers