man die krant leest

Persbericht: Luister naar jezelf: primeur van rappers Mc Fit en Adje

AMSTERDAM - Vandaag presenteren de rappers Mc Fit en Adje de track en de clip ‘Luister naar jezelf’. Het is voor het eerst dat rappers Mc Fit en Adje samen een song uitbrengen. Het nummer gaat over bij jezelf blijven juist als de druk om stoer te zijn groot is. Bij het schrijven van het nummer hebben Mc Fit en Adje hulp gekregen van meer dan 4000 jongens via de campagne Beat the Macho.

Soms wil je doen wat een ander van je wil.
Maar zet alles dan op stil
en luister naar jezelf.

Uit songtekst 'Luister naar jezelf'

Voor en door jongens

Luister naar jezelf is gebaseerd op ervaringen van jongens. In workshops in het land discussieerden 70 jongens over mannelijkheid, relaties en jezelf zijn. Veel jongens gaven aan last te hebben van de druk om jezelf als man te bewijzen. Hun verhalen waren eerder als strips met open einde op de website gepubliceerd. Vloggers stelden hun volgers de vraag hoe je met die situaties om kunt gaan. Vervolgens stemden meer dan 4000 jongens op de meest herkenbare scripts die leidden tot de track Luister naar jezelf. Zij spelen mee in de videoclip van Luister naar jezelf.

Adje_McFit_luister_naar_jezelf

Mc Fit en Adje: ervaringsdeskundigen

Luister naar jezelf is een unieke samenwerking tussen Mc Fit en Adje. Beide rappers weten uit eigen ervaring hoe het is om onder druk van vrienden dingen te doen waar je eigenlijk niet achter staat.

Beat the Macho over echte mannen

Luister naar jezelf is het resultaat van de campagne Beat the Macho. Hiermee willen de organisaties Rutgers, Movisie en Soa Aids Nederland het stereotiepe beeld van de man als macho helpen doorbreken. De campagne richt zich op jongens tussen 12 en 18 jaar, de leeftijdsfase waarin de druk groot is om je als ‘echte man’ te gedragen. Zo doet een echte man graag stoer over meisjes versieren, hij is onverschillig over schoolprestaties en heeft weinig respect voor de gevoelens van anderen. Alles wat als meisjesachtig gezien kan worden is uit den boze voor een echte man. Jongens vinden deze stereotiepe codes rond mannelijkheid lastig. Ze doen eraan mee, maar hebben ook een kant die er voor hun gevoel niet altijd mag zijn.

'Een echte man kan ook huilen, omdat hij een hart heeft. Een man heeft ook gewoon gevoelens, toch?'

Play it!

Op beatthemacho.nl vind je de track, de remix en de clip.

Deze week is de track te horen op FunX en de rappers zelf zijn aanstaande zondag aanwezig bij Juize van radio 538. Bekijk hun live-optreden en luister naar het gesprek bij Juize

Help mee om Luister naar jezelf deze zomer een hit te maken!
________________________________________________
Noot voor de redactie
Voor informatie over de campagne en de track Luister naar jezelf, neem contact op met: Rutgers via 06-46 19 35 49 of met Soa Aids Nederland: 06-24 46 34 49
U kunt 2 twee high res afbeeldingen opvragen:

-Adje en McFit /Beat the Macho
-Adje en McFit/Luister naar jezelf

Beat the Macho is een project van:

In samenwerking met: Kompaan en de Bocht (Tilburg), Sense Noord Nederland (NNL)/ SGNN (Groningen), Qpido (Spirit, Amsterdam), R-Newt (Dordrecht), Social Work Breda, Centrum 1622 (Den Haag) en Stichting de Schoor (Almere).

Mogelijk gemaakt door: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Reacties