Man leest krant

Onder jongeren komt seksuele grensoverschrijding veel voor

De media schrijven op 29 juli 2015 dat een op de vijf jonge vrouwen ervaring heeft met ongewenste seks. Dat seksueel geweld bij jongeren niet zelden voorkomt blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuid-Limburg in samenwerking met Rutgers, Soa Aids Nederland en Universiteit Maastricht. De resultaten van dit onderzoek zijn op 27 juli gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One.

afwerende handenVoor het wetenschappelijke artikel in PLoS One is gebruik gemaakt van gegevens van Seks onder je 25e (gepubliceerd in 2012). In 2011 hebben daarvoor 10.401 jongeren uit heel Nederland  een vragenlijst ingevuld over hun seksuele gedrag. Deze gegevens zijn anoniem geanalyseerd om te zien hoe vaak vormen van seksueel geweld (seks tegen je wil) wordt gerapporteerd. 

Niet alleen vrouwen

De media schrijven vooral over hoe vaak jonge vrouwen slachtoffer zijn, maar het onderzoek was breder. In het onderzoek zijn 6 verschillende typen seksueel geweld onderzocht: ze variëren van ongewenst tongzoenen en strelen tot meer invasieve seks zoals vaginale of anale seks. Afhankelijk van het type seks varieerde het percentage jongeren dat een vorm van seks tegen de wil rapporteerde tussen 1 en 61 procent. Het percentage jongeren dat ooit een vorm van seks tegen de wil had meegemaakt was hoger voor meisjes (41%) dan voor jongens (21%), en het hoogst voor meisjes en voor jongens met een seksuele voorkeur voor iemand van het eigen geslacht. Meest opvallend was dat de dader vaak een bekende van de jongere was en dat in een kwart van de gevallen er sprake van geweld was bij de meer invasieve vormen van seks tegen iemands wil. 

Informatie voor ouders en leerkrachten

Reacties