Nederland onder de loep voor seksuele en reproductieve rechten

Op woensdag 10 mei werd de Nederlandse overheid onderworpen aan het mensenrechtenexamen van de VN Mensenrechtenraad (Universal Periodic Review). Tijdens het examen deden landen wereldwijd aanbevelingen aan de Nederlandse overheid over hoe zij de mensenrechten kan verbeteren in eigen land.

Hoewel Nederland het op de meeste vlakken natuurlijk al erg goed doet is er ook ruimte voor verbetering.

Zo ook als het gaat om seksuele en reproductieve rechten. België riep de Nederlandse overheid bijvoorbeeld op om seksuele voorlichting beter te verankeren in het Nederlandse onderwijs, en andere delegaties spraken over het belang van ouderschaps- en vaderschapsverlof.

Ter voorbereiding van dit mensenrechtenexamen diende Rutgers een rapport in bij de VN hoe Nederland er voor staat als het gaat om seksuele en reproductieve rechten. 

Ook sprak Rutgers de afgelopen maanden met delegaties van verschillende landen om ervoor te zorgen dat zij sterke aanbevelingen zouden geven. Hoewel we een relatief laag aantal tienerzwangerschappen en abortussen hebben, blijken specifieke groepen vrouwen kwetsbaarder. Zij ondervinden vaker (financiële) barrières in hun toegang tot anticonceptie. Er wordt onvoldoende structureel en kwalitatief goede seksuele voorlichting gegeven op Nederlandse scholen, en Nederland blijft ook ver achter op andere Europese landen als het gaat om vaderschapsverlof met slechts 2 dagen.

Rutgers roept de Nederlandse overheid op om de aanbevelingen van onder andere België en Slovenie te accepteren, en kijkt er naar uit om bij te dragen aan de uitvoering ervan. 

 

 

 

Reacties