kranten

Naar een wereld waarin elke zwangerschap gewenst is

Vandaag -26 september- is het Wereld Anticonceptiedag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor anticonceptiemethoden en de toegang tot anticonceptie. Met als doel jongeren in staat te stellen gefundeerde beslissingen te maken over hun seksuele gezondheid en het krijgen van kinderen.

Van de 208 miljoen zwangerschappen wereldwijd, zijn er 41% ongepland. Zou de wereldwijde behoefte aan anticonceptie worden vervuld, dan zouden jaarlijks 53 miljoen ongeplande zwangerschappen voorkomen kunnen worden.

Elk jaar bevallen zo’n 16 miljoen jonge vrouwen van 15 tot 19 jaar van een kind. In deze leeftijdsgroep is sterfte vanwege zwangerschap doodsoorzaak nummer 1. Dit komt mede door het grote aantal onveilige abortussen. Toegang tot anticonceptie en veilige abortus is dus van levensbelang.

In Nederland

In Nederland komen relatief weinig ongewenste zwangerschappen voor. Het aantal abortussen en tienerzwangerschappen behoort al decennia tot de laagste in de wereld.  Toch eindigt bij jongeren onder de 20 jaar bijna twee van de drie zwangerschappen in een abortus. Dit is circa 14% van het aantal abortussen per jaar (32.000).

Niet goed voorbereid

Ook in Nederland kan het anticonceptiegebruik dus beter. Van de jongeren die voor de eerste keer seks hebben, gebruikt 13% van de jongens en 9% van de meiden geen anticonceptie. Toch vinden de meeste jongeren anticonceptie belangrijk en willen die ook goed toepassen. Een deel van hen is echter niet goed voorbereid op seksueel contact en heeft problemen met het plannen of goed gebruiken van anticonceptie, blijkt uit onderzoek van Rutgers. Het condoom wordt bovendien gezien als de verantwoordelijkheid van de jongen en de pil van het meisje.

Toegang tot alle soorten anticonceptie

Er is veel te winnen wanneer jongens en meisjes gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen en allebei goed geïnformeerd zijn. Zowel over de verschillende anticonceptiemiddelen die er zijn als over hoe je die goed gebruikt. Zo is de pil weliswaar de meest gebruikte vorm van anticonceptie, maar mogelijk niet voor iedereen de beste optie. Want juist het vergeten van de pil kan tot ongewenste zwangerschappen leiden. Kortom: laagdrempelige toegang, goede voorlichting en anticonceptie op maat, is belangrijk voor meiden én voor jongens.

Meer informatie

  • Test: welk anticonceptiemiddel past bij jou?
  • Folders en materialen over anticonceptie in de webwinkel
  • Wegwijzer organisaties met thema anticonceptie

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers