Iemand die de krant leest

Lichte stijging in aantal abortussen in 2019

Gisteren heeft de Inspectie Jeugd & Gezondheidszorg nieuwe cijfers gepubliceerd over het aantal zwangerschapsafbrekingen in 2019 in Nederland. De cijfers laten een lichte stijging zien in het aantal abortussen.

In 2019 zijn er 32.233 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 1231 meer dan in 2018. Het aantal abortussen was de afgelopen jaren redelijk stabiel. Een deel van deze abortussen komt nog altijd voor rekening van vrouwen uit het buitenland. Op het totale aantal zwangerschapsafbrekingen is dit 10%, iets minder dan in 2018. Het abortuscijfer komt hierdoor uit op 9,1 (aantal zwangerschapsafbrekingen per 1000 vrouwen in de vruchtbare leeftijd van 15-44 jaar). In voorgaande jaren was dit iets lager. Het aantal zwangerschapsafbrekingen onder tieners, is iets gestegen. De meeste zwangerschapsafbrekingen worden, net als voorgaande jaren, uitgevoerd onder vrouwen tussen de 25 en 30 jaar.

Nog steeds vinden de meeste zwangerschapsafbrekingen plaats bij vrouwen met één of meer kinderen en heeft een derde eerder één of meer abortussen gehad. Alhoewel er geen verwijzing nodig is voor abortus naar een kliniek, is 65% van de vrouwen verwezen via de huisarts. Bijna de helft van de vrouwen (44%), verliet de kliniek of ziekenhuis met (recept voor) anticonceptie en 48% werd voor anticonceptie verwezen naar de huisarts. Het is niet duidelijk of vrouwen dit ook hebben opgevolgd. 

Voor het eerst is er ook een vijfjaarrapportage gemaakt met abortuscijfers, klik hier om deze te bekijken.

Voor de Jaarrapportage 2019 Wet afbreking zwangerschap (Wafz) van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, klik hier.

Reacties