Landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag afgerond

Een jaar nadat #MeToo seksueel geweld wereldwijd gezichten en verhalen heeft gegeven, stond Rutgers deze hele week stil bij de stand van zaken. Wat heeft #MeToo opgeleverd? En vooral: hoe gaan we verder?

Het is duidelijk geworden dat er iets niet helemaal goed zit in de manier waarop we met elkaar omgaan. Dit is een wereld waarin – vooral – vrouwen gedrag van – vooral - mannen moeten ondergaan dat ze niet willen en dat vaak schadelijke effecten heeft. Waar vrouwen niet worden geloofd, en mannen elkaar de hand boven het hoofd houden door dit gedrag te bagatelliseren en te ontkennen. Waar vrouwen, linksom of rechtsom, de schuld krijgen. Als een vrouw wordt aangerand tijdens het uitgaan krijgt ze de schuld omdat ze teveel heeft gedronken, de man in kwestie wordt om dezelfde reden juist vrijgepleit. Vrouwen zwegen tot voor kort dus over wat er met hen gebeurde. Een vrouw die voor het oog heel Amerika wel naar voren komt met haar verhaal, wordt door de president van dat land belachelijk gemaakt. En diezelfde president roept vervolgens op de jongens en de mannen te beschermen tegen dit soort uitlatingen.

Foto: Ton Coenen in gesprek met Sofie van den Enk tijdens de Rutgers Dialoog: #EenJaarNa #MeToo.

Dubbele moraal

We hebben te maken met een dubbele moraal, die tot in de haarvaten van onze cultuur is doorgedrongen als het gaat om gedrag en seksualiteit van mannen en vrouwen. Een vrouw met veel seksuele partners is een hoer, een man is dan stoer. Die kende u natuurlijk al. Er zijn talloze mythes en aannames die deze attitudes versterken. Een man heeft recht op seks. Een man kan zich niet beheersen als het om seks gaat. Een vrouw die zich kwaad maakt omdat haar rechten worden geschonden is hysterisch, een man die hetzelfde doet wordt in het gelijk gesteld.

Er is een cultuuromslag nodig waarin deze ongelijkheid ter discussie wordt gesteld. De vanzelfsprekendheid waarmee over grenzen wordt gegaan moet verdwijnen. Victim blaming en dubbele moraal moeten tot het verleden gaan behoren. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het algemeen en wat betreft seksualiteit in het bijzonder moet de normaalste zaak van de wereld worden. Seks is alleen oké als je dat allebei wil.

Seksuele vorming van jongs af aan

Dat vergt vorming en voorlichting, van jongs af aan. Want een cultuur die al eeuwen bestaat verandert niet zomaar. En verandert ook niet als alleen de meisjes worden onderwezen in weerbaarheid. Gelijkheid en preventie van seksueel geweld is een zaak van vrouwen en mannen, van meisjes en jongens. Cultuuromslag gaat ook over het veranderen van een norm die aan jongens wordt opgelegd. Die stoer en grensoverschrijdend moeten zijn om aan verwachtingen te voldoen. Die hun emoties niet mogen laten zien en niet onzeker mogen zijn. Jongens en mannen moeten niet beschermd worden tegen valse beschuldigingen zoals Trump beweert, maar wel bevrijd van een verstikkende moraal die ook voor hen beklemmend werkt. Het blijkt dat jongens open staan voor verandering, en na willen denken over identiteit en wat het betekent een man te zijn.

Samen ertegenaan

We kunnen allemaal aan die cultuuromslag bijdragen: het onderwijs, ouders, zorgprofessionals, de media, de politiek. Deze hele week hebben we in onze landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag al deze groepen aangesproken. Het heeft gigantisch veel reacties losgemaakt en deze discussie was overal te volgen. Ook bij de NOS, RTL en in de meeste landelijke en veel regionale kranten. Hier een kort overzicht daarvan. Dit laat zien dat het onderwerp aanspreekt. We zijn er nog lang niet. Maar samen zorgen we voor een wereld waarin vrouwen én mannen willen wonen.

Auteur: Willy van Berlo

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers