kranten

Kinderen en seksualiteit: beschermen of voorlichten? Sanderijn van der Doef bij TEDx Ede

Vooraanstaand psycholoog/seksuoloog Sanderijn van der Doef: "het is belangrijk vroeg te beginnen met seksuele voorlichting aan jonge kinderen, op een manier die bij de leeftijd past." Op 14 september 2013 sprak zij bij TEDx Ede.

Sanderijn: "Mensen schrikken vaak als seksualiteit en kinderen in een zin worden genoemd. Ik vind dat jonge kinderen al vroeg seksuele voorlichting moeten krijgen op een manier die bij hun leeftijd past. Ik doe dat door uit te leggen wat seksualiteit inhoudt, in de breedste zin van het woord. Iedereen heeft seksuele gevoelens, of je nu jong bent of oud. Alleen de manier waarop we onze seksuele gevoelens uiten hangt af van je leeftijd en de waarden in een gezin en in de maatschappij. Dat is iets wat ik kinderen wil meegeven. Dat bijvoorbeeld 'doktertje spelen' normaal is voor kinderen, maar dat volwassenen hun seksuele gevoelens op een andere manier uiten. Wees open, eerlijk, kort en duidelijk. Dat is voldoende. 
Ik probeer het onderwerp begrijpelijker te maken voor kinderen en jongeren. Dit leidt tot minder risicovol gedrag en een gelukkiger leven."

TedX Ede Talk op YouTube

Over Sanderijn van der Doef
Sanderijn is werkzaam bij Rutgers en daarnaast heeft zij een eigen praktijk op het gebied van seksuologie. Ze is een internationale expert en autoriteit op het gebied van seksuele ontwikkeling van en voorlichting  aan jonge kinderen. Ze schreef verschillende boeken voor ouders, leerkrachten, jonge kinderen en jongeren. Haar boeken over seksuele voorlichting aan kinderen zijn in verschillende talen vertaald.
Bij Rutgers werkt ze voor de internationale afdeling en ze reist regelmatig naar landen in Afrika en Azië waar ze trainingprogramma's opzet en implementeert op het gebied van seksuele voorlichting. Daarin deelt ze haar kennis en ervaring met lokale organisaties.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers