FILMTIP Documentaire 69: liefde seks senior

Maandagavond 26 mei 2014 was op Ned 2 de documentaire '69: liefde seks senior' te zien. Een mooi moment voor deze uitzending, met de publicatie afgelopen vrijdag van het onderzoek dat Plus Magazine deed met medewerking van Rutgers. De film draaide in december en januari in verschillende bioscopen. Ineke Mouthaan (psycholoog) van Rutgers heeft de documentaire gezien en vindt het goed dat er nu aandacht is voor de seksualiteit van ouderen.

Sinds afgelopen vrijdag staat seks bij ouderen goed op de kaart, door het onderzoek dat Plus Magazine publiceerde. Rutgers werkte aan dit onderzoek mee. Dat 80% van de 50-plussers met een relatie seks heeft, verbaast ons niet; uit onze bevolkingsonderzoeken komen vergelijkbare cijfers. Seksualiteit vormt vanaf de conceptie tot aan het eind van het leven een wezenlijk onderdeel van het menselijk bestaan. Gedurende de seksuele levensloop vinden verschillende overgangen plaats in de manier waarop seksualiteit wordt ervaren en hoe men er mee omgaat.

Tevreden over seksleven

Als we kijken naar ouderen, dan zien we dat seksualiteit een belangrijk aspect van het leven is en blijft. De meesten van hen hebben seks en zijn tevreden over hun seksleven. Sommige ouderen zeggen dat hun seksleven er alleen maar beter op is geworden. De wijsheid, ervaring en intimiteit die zij hebben opgebouwd met hun partner dragen hieraan bij. Wel wordt geslachtsgemeenschap deels vervangen door andere vormen van seks, zoals strelen en wederzijds masturberen. Met het ouder worden verandert het seksleven alleen niet altijd in positieve zin. Vooral de laatste levensfase (vanaf 75 jaar) gaat gepaard met verliezen: van de partner, andere dierbaren, status, aantrekkelijkheid, psychische en lichamelijke gezondheid. Seksuele problemen, zoals erectieproblemen en het minder vochtig worden van de vagina, nemen toe.

Liefde, genot en lust

De documentaire onderschrijft bovenstaande bevindingen en laat in boeiende portretten zien hoe zeer seksualiteit ook bij oudere mensen deel uitmaakt van het leven. Niet alleen warmte, geborgenheid, liefde en intimiteit, maar ook genot en lust. In de portretten komen al deze aspecten terug. Variërend van het beleven van een orgasme met behulp van een vibrator, tot aan het voor het eerst beleven van het samengaan van seks en liefde. Van het intens op elkaar verliefd zijn gebleven na 60 jaar samen zijn, tot het aangaan van een relatie met iemand met wie je tijdens een partnerruil in de jaren ’60 een keer seks had gehad.

72-jarige Wietske

Het is mooi om te zien hoe de hoofdpersonen uit de documentaire invulling geven aan seksualiteit, mede bepaald door hun persoonlijke situatie. Als voorbeeld het portret van de 72-ste Wietske. Zij begint een relatie met een iets jongere man (Fred) die vrij recent zijn vrouw heeft verloren. Zelf heeft Wietske een zwaar demente man van wie zij zichtbaar heel veel houdt, waar ze voor zorgt en waar ze ook intimiteit mee beleeft, in de zin van elkaar aanraken. Het is indrukwekkend om te zien hoe Wietske in staat is om haar situatie leefbaar te maken. Hoe zij met beide mannen, op verschillende momenten, diepe momenten van intimiteit en liefde ervaart.

Aanrader

De documentaire is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over seksualiteit op oudere leeftijd, en een must voor iedereen die werkzaam is in de ouderenzorg. Professionals die met ouderen werken kunnen meer lezen over de seksualiteit van ouderen op onze (nieuwe) website www.seksindepraktijk.nl. Daar vindt u ook handvatten om seksualiteit en intimiteit met ouderen bespreekbaar te maken, en tips voor het maken van beleid rondom privacy, intimiteit en seksualiteit in instellingen voor ouderen.

 

 

Ineke Mouthaan
Psycholoog Rutgers

Reacties