Man leest krant

Duizenden Nederlandse jongeren in actie tegen seksuele intimidatie

Rutgers werkt samen met verschillende organisaties om #MeToo op de agenda te houden. Dance4Life is een van die organisaties. De Dance4Life Scholenactie, Schools4Life, is deze week gestart met influencer Marije Zuurveld als nieuwste ambassadeur.

Marije Zuurveld over sexting en naaktselfies

Eén jaar na #MeToo, zijn onderwerpen als seksueel overschrijdend gedrag, sexting en onveilige seks nog steeds actueel en belangrijk om op de agenda te houden, ook onder Nederlandse jongeren. Het Dance4Life-tourteam gaat het gesprek aan met duizenden jongeren op tientallen scholen, direct in de klas. Dit schooljaar maakt het team de link tussen de seksuele gezondheid van jongeren in Indonesië en jongeren in Nederland. Vol inspiratie en motivatie komen leerlingen vervolgens zelf in actie, met tips van Marije Zuurveld.

Met meer dan 270.000 volgers is Marije Zuurveld onder jongeren razend populair. Niet voor niets is ze uitgeroepen tot de Beste Vrouwelijke YouTuber van 2018. Marije is geen vreemde voor Dance4Life. Eerder deed zij al mee aan de campagne #ikbepaalzelf. Haar missie bij Dance4Life: “Ik wil in mijn video’s laten zien dat je gewoon over seks kan praten met je vrienden. Ook over het versturen of ontvangen van dick- en titpics. Ik hoop dat ik voor hen een voorbeeld kan zijn.” Tijdens de Scholenactie zal Marije onder andere video’s posten met tips hoe jongeren gemakkelijk hun eigen geldinzamelingsactie kunnen opzetten. Het opgehaalde geld gaat naar het optimaliseren van Dance4Life’s programma in Indonesië, om seksuele gezondheidsproblemen zoals genderongelijkheid en seksueel geweld aan te pakken.

Lessen over seksuele intimidatie

Als enige organisatie in Nederland biedt Dance4Life gastlessen door jongeren over seksuele intimidatie. Vergelijkbaar met het internationale lesprogramma van Dance4Life, gaan in plaats van docenten juist jonge trainers het gesprek over seks aan met tieners. De nadruk ligt op normen en waarden rondom seks en relaties, en elkaars grenzen respecteren. Zo worden de gastlessen deels gegeven door twee Indonesische jongeren, Calvin en Laras, beide 22 jaar, die hun persoonlijk verhaal delen over de seksuele problematiek in hun land. Dit geeft stof tot nadenken. Met de sociale media-campagne ‘Kom in actie met Calvin en Laras! Sta op tegen seksueel geweld in Indonesië’ en met Marije’s tips wil Dance4Life jongeren enthousiasmeren om na de gastles zelf in actie te komen. Duizenden leerlingen van middelbare scholen door heel Nederland doen dit najaar mee aan Schools4Life. De actieperiode loopt tot en met 19 december 2018.

Reacties