Adviezen rond seks en seksuele gezondheid in tijden van corona

Deze periode van social distancing en veel thuiszitten heeft gevolgen voor seksuele gezondheid: hoe gaan we om met relaties en seksualiteit? Waar kunnen we terecht met vragen of zorgen rond seksualiteit, anticonceptie en seksueel geweld? Rutgers geeft de volgende adviezen.

Seks, intimiteit en corona

Corona heeft een sterke invloed op relaties, intimiteit en seksualiteit. De hamvraag is: kun je nog seks hebben in tijden van corona? Het uitgangspunt is om het risico op besmetting met en doorgeven van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle. 

Heb je een partner die bij je in huis woont?
Intimiteit (zoenen, knuffelen, seks) met een partner met wie je in huis woont, kan. Jij en je partner vormen immers een huishouden en houden geen 1,5 meter afstand van elkaar. Het advies is geen intimiteit als: 

  • je lichte klachten hebt (verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging – tot 38 graden Celsius), koorts (boven de 38 graden Celsius) of een (bewezen) corona-infectie;
  • je partner of huisgenoot / nabije kring van je partner lichte klachten, koorts of een (bewezen) corona-infectie heeft. 

Intimiteit met een partner buiten je huishouden
Het algemene advies is om 1,5 meter afstand te houden. Op minstens 1,5 meter afstand kun je dus veilig intiem zijn. Er zijn veel alternatieven voor seks en intimiteit op afstand. Denk aan erotische verhalen vertellen, fantasieën uitwisselen, samen masturberen of webcamseks bijvoorbeeld. Doe dit alleen met beider instemming als je iets persoonlijks wilt delen.

Geen intimiteit kan, zeker op een langere termijn, moeilijk zijn. Dat geldt voor al het nabije fysieke contact. Vind je het echt te lastig om je aan de adviezen te houden? Dan is het advies om slechts intiem te zijn met één persoon die je al kent en waarbij je erop kunt vertrouwen dat deze persoon zich aan de coronaregels houdt. Zo beperk je nog steeds contacten en je kring met intimi. Hoe minder mensen dichtbij je zijn, hoe kleiner de kans dat jij of je (seks)partner corona krijgt of doorgeeft.

De basisregel blijft: wees niet intiem met je (seks)partner op het moment dat jijzelf, je partner of iemand uit de nabije kring van je partner lichte klachten of een (bewezen) corona-infectie heeft. Het risico dat jij of je partner een corona-infectie oplopen of anderen besmetten is dan hoog. 

Als je intiem contact hebt: was je handen en je geslachtsdelen voor de seks. Was ook je handen na de seks of nadat je elkaar hebt aangeraakt.

Lees hier meer over risico-afweging en het gesprek hierover met je partner

 

Lees hoe anderen met daten en seks in coronatijd omgaan

 

Kinderen veilige en prettige online contacten

Kinderen zitten veel online als ze minder vaak naar buiten kunnen. Ze hebben daar contacten met leeftijdgenoten. Blijf betrokken bij hun online gedrag en bespreek het, ook onderwerpen als pesten in groepsapps. Verliefdheid, flirten, verkering, nieuwsgierigheid naar seks, het gaat gewoon door, maar nu veel online. Praat met je kind(eren) over deze onderwerpen, en hoe ze veilig online kunnen zijn zonder ook over grenzen van anderen te gaan. Hier staat een aantal tips.

Is je kind slachtoffer van online seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoek dan contact met www.helpwanted.nl.

Vragen aan Sense

Er zijn tijdelijk minder en in sommige regio’s geen Sense-spreekuren voor jongeren. Ook zijn de Sense chat en infolijn (0900-402 402 0) soms minder bemenst. Op de website vind je een overzicht