man leest krant

Aanpassing zedenwet is nodig maar niet genoeg

Moet vooraf toestemming geven voor seks wettelijk verplicht worden? Hier is de laatste weken discussie over ontstaan, naar aanleiding van de nieuwe sekswetten in Zweden en Spanje. Zo is het in Zweden vanaf eerder deze maand verplicht om als je seks wilt daar van te voren mee in te stemmen. Ook in Spanje wordt binnenkort een dergelijke nieuwe wet ingevoerd, dat meldt onder andere de NOS.

De Nederlandse wet zegt dat iemand pas schuldig is aan verkrachting als die een persoon door middel van geweld of intimidatie heeft gedwongen tot seks. Iemand die geen verzet kan plegen, bijvoorbeeld omdat zij of hij verstijft is van angst, wordt door de wet op dit moment onvoldoende beschermd. Onze expert seksueel geweld, Willy van Berlo, vindt dat de wet in Nederland dan ook moet worden aangepast. Vanmorgen zei ze op NPO Radio 1: "De Nederlandse wet is nu te ruim: er moet sprake zijn van dwang en dan is een handeling pas strafbaar. Terwijl ‘nee’ al genoeg zou moeten zijn."

De vraag is wel wat er in de wet zou moeten staan. “Een wet waarin staat dat je expliciet ja moet zeggen, doet geen recht aan de ingewikkeldheid van seksualiteit. Mensen zeggen soms eerst ja, en dan toch nee, of ja tegen tongzoenen en nee tegen geslachtsgemeenschap. Wat betekent een ‘ja’ dan? Het is daarom zeker zo belangrijk dat kinderen en jongeren al jong leren om over seks te praten, en weten waar hun wensen en grenzen liggen. En dat toestemming geven daarbij heel belangrijk is. Dat moeten ze leren, op school en thuis. Dus de wet behoeft aanpassing om sommige slachtoffers beter te beschermen, maar met een wet alleen ben je er nog niet.”

Hier luister je naar de uitzending Spraakmakers op NPO Radio 1 van vanmorgen en hier lees je een artikel over hetzelfde onderwerp in het Algemeen Dagblad van vandaag.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers