Ouders

Er is veel meer aandacht nodig voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld. En daarom organiseerde Rutgers, een jaar na #MeToo, van 6 t/m 12 oktober 2018 de eenmalige landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag.

Op dinsdag 9 oktober staat opvoeden centraal. Ouders worden in bovenstaande - voor deze gelegenheid gemaakte - video gevraagd om met hun kinderen in gesprek te gaan over gewenst en ongewenst seksueel gedrag. De insteek voor ouders is daarbij weerbaarheid: wijs je kinderen de weg in het aangeven van wensen en grenzen en bij het herkennen van de grenzen van een ander.

Wat kun je als ouder zelf doen?

Bij de seksuele opvoeding van kinderen en jongeren is het belangrijk dat zij voor zichzelf kunnen opkomen. Het is niet alleen voor meisjes, maar ook voor jongens belangrijk dat ze leren om grenzen aan te geven. Hieronder geven we tips.

Informeer je kind

Geef duidelijke informatie over seksualiteit, anticonceptie en over grenzen heengaan. Daarmee is de kans kleiner dat ze te maken krijgen met een ongeplande zwangerschap of andere ongewenste situaties.

Vraag om een eigen mening

Jongeren die goed weten wat ze wel en niet willen op seksueel gebied staan sterker in hun schoenen. Ze kunnen beter hun grenzen aangeven en laten zich minder snel onder druk zetten om verder te gaan. Ook voelen jongeren zich meer verantwoordelijk voor hun gedrag als ze daar vooraf over hebben nagedacht. Vraag jongeren daarom om na te denken over wat ze wel en niet willen en de gevolgen van keuzes.

Help bij het aangeven van wensen en grenzen

Jongeren praten weinig over seks met hun sekspartner. Help je puber praten over seks. Bijvoorbeeld over veilig en onveilig vrijen, het aangeven van wensen en grenzen, voorkomen van soa en zwangerschap.

Let op signalen van grensoverschrijdend gedrag

Alle kinderen en jongeren vertonen seksueel gedrag. Ze flirten, versieren, worden verliefd, proberen dingen uit. Soms gaan zij hierbij over een grens; let daar op.

Onderneem actie

Voor meer informatie over seks gaat je puber naar sense.info, of naar het online spel canyoufixit.nl

 

Meer informatie

Lees relevante artikelen over dit onderwep in de media!