Landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

In oktober is het precies een jaar geleden dat de #MeToo-beweging internationaal en in Nederland losbarstte. Heeft #MeToo ervoor gezorgd dat er werkelijk iets is veranderd? Veel te weinig, vindt Rutgers. Er is veel meer aandacht nodig voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld. Daarom roept Rutgers van 6 t/m 12 oktober 2018 heel Nederland op om in actie te komen tegen ongewenst seksueel gedrag: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia, clubs en festivalorganisaties.

De actieweek start met de lancering van publiekscampagne “Ben jij oké?” in het uitgaansleven en organiseert tijdens de actieweek allerlei activiteiten om meer aandacht te vragen voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag.

Cijfers

Ongewenst seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. “Hoeveel indringende verhalen #MeToo ook losmaakt, de cijfers rondom seksueel geweld zijn niet nieuw”, zegt Ton Coenen (directeur Rutgers). In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin we ons samen inzetten om dit tegen te gaan. Seks is namelijk alleen leuk met wederzijdse instemming,” zegt Ton Coenen. Iedereen kan daarbij een rol spelen: van jongeren onderling en hun ouders tot de politiek, het onderwijs, poppodia en festivals.

Actieweek

Tijdens de landelijke actieweek staat elke dag een andere doelgroep in de spotlight: politiek en jongeren; ouders; gemeenten; jongeren in het uitgaansleven en onderwijs.

Onderneem actie

Wil je de campagne steunen door te zeggen dat je voor veilig uitgaan bent, ga dan naar www.benjeoke.nl en doe mee!  

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers