| Auteur: Amy Mante-Adu

Juist mannen lopen risico bij seks

De vernieuwde aandacht voor de verhoudingen tussen mannen en vrouwen kan niemand ontgaan zijn. Het feminisme is in een nieuw jasje gestoken en #MeToo stelt diepgewortelde gewoonten rondom seksueel gedrag aan de kaak. Voor diegenen die nog niet moe zijn van het gesprek over man-vrouw verhoudingen: ik wil het graag eens hebben over de betrokkenheid van mannen bij het voorkomen van een ongewenste zwangerschap en anticonceptiegebruik. De aandacht voor dit onderwerp is lange tijd beperkt gebleven. Vrouwen worden meestal verantwoordelijk gehouden voor anticonceptie. En dat terwijl anticonceptie toch ook een mannenzaak is. Het zijn juist de mannen die minder controle hebben op preventie van een ongeplande zwangerschap. En juist zij lopen daardoor risico bij seks.

Anticonceptie is al jaren goed toegankelijk in Nederland. Historisch gezien was de komst van de anticonceptiepil een overwinning voor de seksuele vrijheid en de emancipatie van vrouwen. De lasten en eventuele bijwerkingen van het gebruik van de pil namen vrouwen voor lief. Dat is tegenwoordig anders; vrouwen zijn kritischer op anticonceptiemethoden en de invloed die dit heeft op hun lijf. Niet voor niets worden er pogingen gedaan om een anticonceptiemiddel voor mannen te ontwikkelen. Dit middel ligt voorlopig helaas nog niet in de schappen. Een man heeft nu natuurlijk als anticonceptiemethode het mannencondoom. Daarnaast kan hij zich terugtrekken voor het klaarkomen (onbetrouwbaar) of een sterilisatie overwegen (nogal ingrijpend). Kortom, veel alternatieven voor de man zijn er nog niet.

Mannen kunnen meer invloed uitoefenen op het voorkomen van zwangerschap en het ondersteunen van vrouwen bij anticonceptiegebruik

 

Voor de vrouw zijn er wel meer dan 10 betrouwbare anticonceptiemethoden, waaronder de pil en het spiraaltje. Zij moet voor anticonceptie wel naar een arts, ze heeft soms last van hormonale bijwerkingen en moet anticonceptie vanaf 21 jaar zelf betalen. De onrechtvaardige verdeling van de lasten tussen mannen en vrouwen wordt steeds meer gevoeld en vrouwen roepen mannen op om ook hun verantwoordelijkheid te pakken.

En mannen kunnen meer invloed uitoefenen op het voorkomen van zwangerschap en het ondersteunen van vrouwen bij anticonceptiegebruik. Hiervoor zijn online al veel tips te vinden, zoals niet moeilijk doen over het dragen van een condoom omdat dat misschien minder lekker zit. Je partner helpen bij de anticonceptiekeuze en haar bijstaan als zij bijwerkingen ervaart van het gekozen middel. Haar herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister. Pijnstillers halen als je vriendin net een spiraaltje heeft laten plaatsen. Nog aardiger is het om aan te bieden de kosten voor anticonceptie te delen die, direct of via het eigen risico, terecht komen bij de vrouw. Ik denk dat veel vrouwen die anticonceptie gebruiken dit heel fijn zouden vinden, en ongetwijfeld zijn er al veel mannen die deze dingen doen.

Vrouwen dragen vaak de lasten van anticonceptie. Maar ze hebben ook meer controle over gezinsplanning dan mannen

 

Maar niet elke anticonceptie-gebruikende vrouw is je vriendin of iemand met wie je lief en leed deelt. Seks is ook vaak een fijne uitwisseling tussen twee mensen die elkaar nauwelijks of minder goed kennen. Dan gaat het wat ver om mee te gaan naar de dokter als er een prikpil gehaald moet worden. Daarnaast moeten we niet vergeten dat vrouwen erg hechten aan hun felbevochten recht om zelf te bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen zij willen. Mannen die zich hiermee proberen te bemoeien begeven zich al snel op glad ijs. Toegegeven, in de huidige situatie dragen vrouwen vaak de lasten van anticonceptie. Maar ze hebben ook meer controle over de gezinsplanning dan mannen.

Betrokkenheid bij anticonceptiegebruik is dus juíst voor mannen van groot belang. Mannen gaan er soms te makkelijk van uit dat de vrouw eerlijk is over haar anticonceptiegebruik en hier secuur mee omgaat. Misschien denken ze dat het niet hun rol of verantwoordelijkheid is om hier iets over te zeggen, of hebben ze onvoldoende kennis over het voorkomen van zwangerschap en het risico dat ze lopen. Een gebrek aan eigen kennis en regie van de man aan de ene kant, en het achterhouden (bedoeld of onbedoeld) van informatie door de vrouw aan de andere kant kan vervelende gevolgen hebben. Mannen krijgen niet altijd te horen dat hun sekspartner na een onenightstand zwanger is geraakt. Ook in een relatie kan het voorkomen dat een man vader wordt terwijl hij dat eigenlijk nog niet wilde. Het is niet fijn om als man aan de zijlijn te staan en onverwachts te worden geconfronteerd met een zwangerschap.

Mannen krijgen niet altijd te horen dat hun sekspartner na een onenightstand zwanger is geraakt

 

Zelf bepalen wanneer je een kind op de wereld zet is een gedeeld recht met gedeelde bijkomende verantwoordelijkheden. Willen we dat mannen hierin hun aandeel nemen, dan is het ook fair dat er over hun rechten gesproken wordt. En hier zit de biologie ons natuurlijk enigszins in de weg; vrouwen worden nu eenmaal zwanger en mannen niet. Vooropgesteld staat dat mannen niet de eindbeslissing kunnen en mogen maken over wat er in het lichaam van de vrouw gebeurt. Maar het gaat hen wel aan. Een kind op de wereld zetten doe je samen. Tegenover de verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij het voorkomen van een zwangerschap en hierbij vrouwen te steunen, hebben zij ook het recht om te weten welke anticonceptiemethoden er zijn, of en hoe deze gebruikt worden en wat zij hierin kunnen betekenen.

Als we op dit gebied werkelijk iets willen veranderen aan de verhouding tussen mannen en vrouwen zou in elke seksuele relatie een goed gesprek moeten worden gevoerd over anticonceptie, met oog voor zowel de rechten als de verantwoordelijkheden van beide partners. Het is dan aan vrouwen om duidelijk te zijn over hun behoefte aan steun, maar óók om hun partner te betrekken en open en eerlijk te zijn over anticonceptie en een eventuele kinderwens. Tegen de mannen zou ik willen zeggen: bied steun, begrip en hulp als je partner daarom vraagt, maar claim ook vooral jouw recht op zekerheid en veiligheid. Besef dat het belangrijk is dat jij en je partner gezamenlijk de regie hebben over anticonceptie en een eventuele zwangerschap. En om helemaal op safe te spelen: heb altijd een condoom op zak.

Lees ook:

https://www.oneworld.nl/harlot/anticonceptie-meer-lasten-dan-lusten/

https://www.oneworld.nl/harlot/is-hormoonvrije-anticonceptie-de-toekomst/

 

 

 

 

Amy Mante-Adu

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers