| Auteur: Doris de Jager

Gastblog: Hoe kunnen we uitgaan veiliger en plezieriger maken?

Uitgaansgelegenheden zijn gezellig, luid, zweterig en intiem. In de beste gevallen zijn het plekken waar jongeren zichzelf laten gaan en nieuwe mensen leren kennen. In de slechtste gevallen zijn het plekken waar grenzen worden overschreden. De #MeToo discussie maakt seksuele grensoverschrijding bespreekbaar. Maar het roept ook vragen op bij jongeren over hoe ze om moeten gaan met hun seksuele wensen en grenzen. Wat mag er nog wel, juist tijdens het uitgaan. Op plekken waar jongeren met elkaar dansen, flirten en elkaar ontdekken. Veel seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt plaats in combinatie met drank en drugs. Dat roept de vraag op hoe we het uitgaansleven veiliger en plezieriger kunnen maken.

Om deze vraag te beantwoorden ben ik het afgelopen half jaar in gesprek gegaan met diverse jongeren. Wanneer het gesprek richting grensoverschrijding ging, werd er vaak meteen afstandelijk gereageerd. Het werd mij al vrij snel duidelijk dat jongeren zichzelf niet graag associëren met #MeToo: "Ik wil niet dat het uitgaan ineens een stijve bedoening wordt. Ik denk niet dat het persé nodig is. Je moet niet weer gaan beginnen over #MeToo want iedereen is er klaar mee." antwoordde een van mijn respondenten bijvoorbeeld, toen ik haar vroeg wat zij graag veranderd zou willen zien in het uitgaansleven.

Desondanks gaven de jongeren aan wel regelmatig seksueel ongewenst gedrag te ervaren tijdens een avondje stappen. Van een hand op je bil, een ongewenste zoen tot betasting. De jongeren geven aan dit heel vervelend te vinden, maar onderkennen dit niet direct als ‘serieuze’ intimidatie. Er is een groot grijs gebied voor jongeren rondom wat aanvaardbaar is en wat niet, vooral in het uitgaansleven waar een lossere norm geldt. Wanneer is het bijvoorbeeld normaal om hulp in te schakelen? Zowel de meiden als de jongens gaven aan het moeilijk te vinden om grensoverschrijding te herkennen. Ongewenst seksueel gedrag werd al gauw geassocieerd met aanranding of verkrachting. Kleinere vormen zoals ongewenste aanrakingen of een ongewenste zoen wordt sneller gedoogd. 

Uit mijn gesprekken met de jongeren blijkt dan ook dat zij in het uitgaansleven meer seksueel gedrag accepteren dan waar zij eigenlijk van gediend zijn. Jongeren keuren grensoverschrijdend gedrag af maar geven ook aan dat dat deze vormen van ongewenste gedrag er nou eenmaal bij horen in het uitgaansleven. Zij vinden het niet normaal, maar vinden dit vaak onvoldoende reden om hulp in te schakelen, dit doen zij nauwelijks. Wanneer zij van zich afbijten, krijgen ze regelmatig te horen dat zij het zelf uitgelokt hebben of dat het allemaal wel meevalt. Veel jongeren voelen zich hierdoor niet serieus genomen en ervaren een tekort aan begrip uit hun eigen omgeving. Als gevolg hiervan twijfelen zij aan hun eigen normen en waarden en conformeren zij zich aan de onprettige sfeer.

Op zaterdag 6 oktober 2018 is de campagne ‘Ben je oké?’ gestart. Deze campagne roept mensen op om samen uitgaansgelegenheden leuker en veiliger te maken vanuit een positieve insteek. Dat simpele zinnetje ’Ben je oké?’ kan een groot verschil maken, juist voor deze jongeren die moeite hebben met hulp vragen in intimiderende situaties. Het is belangrijk om jongeren te laten zien dat iedereen een andere grens heeft en dat je die van jezelf, en die van een ander serieus moet nemen óók in uitgaansgelegenheden. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren zijn of haar eigen wensen nooit meer aanpassen aan een ander en ongewenst gedrag niet meer pikken.

De vraag ’Ben je oké?’ maakt duidelijk dat je wat kunt zeggen over welk ongewenst seksueel gedrag dan ook én hoe je dat kunt doen. Want alleen als we erover praten en voor elkaar opkomen, heeft iedereen een mooie tijd en blijft de sfeer goed zonder dat het een ’stijve bedoening’ wordt natuurlijk!

 

Over de auteur

Doris de Jager is afgestudeerd bij Rutgers voor de opleiding International Lifestyle Studies op het onderwerp: Seksuele grensoverschrijding in het uitgaansleven. Zij heeft ontwerpgericht onderzoek gedaan naar hoe jongeren grensoverschrijding in het uitgaansleven ervaren en wat hun behoeften zijn op dit gebied. Naar aanleiding hiervan schreef zij een onderzoeksrapport en een concept genaamd: Club Sup. 

Doris de Jager
Doris de Jager

Reacties